SEGRE

MEDICINA HOSPITALS

Nova saba mèdica a l'Arnau

Residents de primer any expliquen l’experiència dels seus primers mesos de treball i coincideixen que, com que no és un hospital de grans dimensions, els metges els ajuden més en la seua formació || Dissabte vinent, més de 15.000 graduats s’enfronten al MIR i Lleida ofereix 46 places

L’Ignacio, el Carlos, la Núria, la Dolors, el Jorge i la Carla són alguns dels residents de primer any de l’Arnau.

L’Ignacio, el Carlos, la Núria, la Dolors, el Jorge i la Carla són alguns dels residents de primer any de l’Arnau.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A l’hospital Arnau de Vilanova hi ha 130 Metges Interns Residents (MIR) que s’estan preparant en 27 especialitats diferents, en una formació que dura quatre o cinc anys. Dissabte vinent, dia 2 de febrer, un total de 15.475 graduats en Medicina optaran a 6.797 places ofertes als diferents hospitals estatals, 46 a l’Arnau.

DADES

  • 130 residents. L’Arnau de Vilanova compta amb 130 residents que s’especialitzen a l’hospital durant quatre o cinc anys. De mitjana cobren més de 1.500 euros.
  • 46 places. Dissabte vinent, 2 de febrer, més de 15.000 graduats s’enfrontaran al MIR per optar a 7.000 places, 46 a Lleida, de les quals 32 són d’especialitats.

CLAUS

  • Supervisió. Els residents coincideixen que el fet que l’Arnau sigui petit fa que estiguin sempre tutelats pels metges titulars. Encara que això no impedeix que tinguin autonomia i treballin pel seu compte, però sempre sota control. 
  • Anècdotes. A Urgències viuen tota mena de situacions i això implica veure de tot. Alguns expliquen que hi ha pacients que acudeixen amb objectes que s’han introduït pel recte o que han atès una dona embarassada de 4 mesos que no ho sabia.

Segons la cap d’estudis dels MIR a l’hospital, Silvia Bielsa, “dins de Catalunya, no som un dels més demanats, ja que els acabats de graduar prefereixen els grans hospitals”. Tanmateix, diversos residents de primer any afirmen que, encara que sigui un hospital més petit, cal tenir en compte la gran quantitat de pacients que atén. “Tens a la teua disposició molts malalts, per la qual cosa veus patologies diferents”, explica el Jorge, de Medicina Intensiva.

Les guàrdies són de fins a 24 hores i és quan viuen situacions més complexes i n’aprenen més

Però en el que coincideixen és que els metges titulars “sempre estan per tu, t’ensenyen i et deixen treballar pel teu compte, però sempre tutelant-te”. L’Agustí, d’Urologia, que va estudiar a l’hospital Clínic de Barcelona, afegeix que “allà estava perdut i era un més, però a l’Arnau estic sempre supervisat, em coneixen i valoro que em puguin ensenyar mentre estem treballant”.

El dia a dia d’un resident és semblant en les diferents especialitats. El seu horari habitual és de 8.00 a 15.00 hores, però alguns afirmen que depèn de la feina i si els queden dubtes respecte al diagnòstic d’algun pacient, es queden més temps perquè el seu titular els ho expliqui amb més calma. Normalment estan acompanyats per un metge adjunt, ja sigui passant consultes externes o visitant els pacients hospitalitzats. Depenent del moment i dels casos, tenen més autonomia.

“A Cardiologia, he visitat malalts ingressats jo sol i després faig l’informe corresponent, però això sí, sempre comento els casos amb l’adjunt i em revisen la feina”, diu l’Ignacio. També és força autònoma la Carla, de Radiologia. “Faig informes de radiografies, TAC i ressonàncies, però sota supervisió”, assenyala.

Un resident de primer any cobra uns 1.000 euros nets, però amb les guàrdies, que arriben a ser de 24 hores, superen els 1.500 euros. En fan unes cinc al mes. “A nivell personal, és el que més m’aporta. Aprens, veus molts casos diferents, t’espaviles en situacions complicades i treballes molt pel teu compte”, coincideixen tant el Jorge com el Carlos, de Medicina Familiar.

Respecte a les guàrdies, a alguns els agrada més que a d’altres, ja que hi ha els qui prefereixen aquesta “adrenalina” i ser més autònoms, però també hi ha els qui prefereixen aprendre amb calma durant el dia a dia, com la Núria de Pediatria. No obstant, una resident de cinquè any va criticar que durant les guàrdies arribin a prendre decisions pel seu compte.

tracking