SEGRE

ENTREVISTA GENERALITAT

Alfred Bosch: «No negociarem per engrunes a costa de renunciar al pa sencer»

ALFRED BOSCH | Conseller d’exteriors

Bosch, dissabte passat a Camarasa amb l’alcaldessa, Elisabet Lizaso, davant de la seu de l’ajuntament.

Bosch, dissabte passat a Camarasa amb l’alcaldessa, Elisabet Lizaso, davant de la seu de l’ajuntament.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat ha posat en marxa la campanya La España Real per mostrar-se com un país democràtic. La Generalitat tindrà un paper actiu a l’explicar els judicis del procés independentista?

No necessitem fer campanyes. El Govern ha de dir el que ha de dir: que parlem de membres d’un Govern legítim, empresonats de forma injusta sense haver comès cap delicte. No es pot parlar de rebel·lió quan no hi ha hagut violència, això no passaria en altres països europeus. És obvi que aquest és un judici polític. En lloc de recórrer a màrqueting i propaganda, hem de facilitar el treball d’observadors i informadors, perquè treguin per si mateixos conclusions sense filtres ni desinformació. Es tracta d’exposar els fets com són.

Com facilitar la informació?

TV3 i ACN cobriran les vistes i es difondran a internet. Quan vaig visitar Londres, vaig exposar la situació als partits polítics i mitjans com la BBC o The Guardian. Hi ha molt interès sobre els judicis, les possibles penes i sobre què pot passar.

Els preocupa la vulneració de drets o bé el futur d’Espanya i com afecta això la Unió Europea?

Les dos coses. Els importa la vulneració de drets, que no puguin exercir-se. A Europa es comença a pensar que el problema és el nacionalisme espanyol.

Ha canviat la percepció sobre Europa arran de l’1-O i l’absència de suport de la UE?

Amb les institucions i els Governs europeus la veritat és que avancem poc, però sí que hi ha avenç en l’opinió pública. Hi va haver un gir el 2017 i des d’aleshores Catalunya és molt coneguda, la seua ànsia de llibertat i justícia desperta interès. En una societat democràtica, si la percepció col·lectiva canvia també ho fa la política.

A l’hora de restablir les delegacions a l’estranger, reconstruir-les o replantejar-les?

Les recuperem sense grans canvis. Totes a Europa a excepció de la de Washington. A partir de l’any 2020, ens plantegem cobrir els cinc continents.

Què poden aportar-nos?

Ho poden aportar tot, intensificar les relacions i intercanvis de Catalunya a nivell econòmic, turístic, educatiu, cultural i tecnològic. I també per explicar la realitat de Catalunya i la veritat del que està passant.

Plantegen demanar el traspàs de Rodalies, com sol·liciten els alcaldes?

Treballem en tots els fronts, tant els diputats a Madrid com el Govern català en comissions bilaterals. Ara bé, no entrarem en intercanvis que cedeixin en la reivindicació més important: la que ens permetria resoldre directament els nostres problemes. Volem fer-ho sense passar per negociacions àrdues per a traspassos i concessions que després mai es compleixen. No negociarem per engrunes oblidant el pa sencer, com tampoc negociarem els anys de presó de persones a qui se’ls ha vulnerat els drets. Sí que en parlarem, però volem el que és just, acordat i que no s’està complint.

Es pot parlar d’una reforma de l’Estatut?

La reforma estatutària és una pàgina passada, qualsevol reforma és una via morta perquè l’Estat no compleix. La sentència del Constitucional de l’any 2010 va ser com la caiguda d’un meteorit i l’Estatut, el dinosaure que va quedar extingit. El que volem és un referèndum i esperem ofertes de l’Estat que no arriben.

Plantegen tornar a votar?

Si es tracta de la llibertat col·lectiva, estem disposats a votar les vegades que faci falta. Ara bé, el resultat de les urnes ha de ser respectat.

tracking