SEGRE

SANITAT PATOLOGIES

El Santa Maria tracta en un any 142 pacients que pateixen trastorn mental i addiccions

A la seua Unitat de Patologia Dual que va entrar en funcionament el gener del 2018 || Els professionals afirmen que el consum de substàncies no sol tractar-se amb aquest tipus de malalts, quan és essencial

Foto de família de l’equip multisciplinari de la Unitat de Patologia Dual del Santa Maria.

Foto de família de l’equip multisciplinari de la Unitat de Patologia Dual del Santa Maria.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Santa Maria va atendre el 2018 un total de 142 pacients amb un trastorn mental greu que alhora pateixen una addicció a una substància tòxica. Ho va fer a la seua nova Unitat de Patologia Dual hospitalària, que va entrar en servei el gener de l’any passat, on poden ingressar fins a deu persones i que permet abordar-ne el tractament i l’atenció d’una forma més integral gràcies a un equip format per dos psiquiatres, una psicòloga clínica, un equip d’infermeria, una treballadora social i una terapeuta ocupacional.

La psiquiatra i responsable de la unitat, Ester López, va explicar ahir que aquesta unitat va nàixer per la necessitat d’atendre millor la població que pateix aquesta doble afecció. “El consum de substàncies és habitual en persones amb trastorns mentals i fins i tot pot estar vinculat biològicament”, va detallar, i va afegir que “l’addicció no sol tractar-se en aquest tipus de pacients, quan en realitat és vital fer-ho perquè és una malaltia i no un vici”.

El perfil és un home menor de 40 anys amb un trastorn psicòtic que consumeix cocaïna i/o alcohol

L’ingrés en aquesta unitat és voluntari i programat des dels centres d’atenció a les addiccions o de salut mental d’adults i els pacients hi romanen una mitjana d’uns setze dies. “El perfil és el d’un home menor de quaranta anys amb un trastorn psicòtic que consumeix cocaïna i/o alcohol”, va assenyalar. L’objectiu de l’estada és que l’usuari no torni a consumir una vegada sigui donat d’alta. “Treballem l’abstinència i se’ls prepara per quan tornin a la vida diària, encara que després mantenen un seguiment mèdic o, depenent de la situació clínica, ingressen en una unitat de subaguts o en una comunitat terapèutica de llarga estada”, va explicar.

A la unitat, a més del tractament psiquiàtric i psicològic, fan tallers d’estimulació cognitiva (exercicis per a l’atenció i la memòria), parlen sobre com resoldre conflictes de la vida diària, treballen les emocions i l’autoestima, practiquen jocs de psicomotricitat, veuen pel·lícules amb un rerefons i fan exercici, a més de la intervenció de les famílies.

Dels 142 pacients que han passat per la unitat en un any, només el 5 per cent ha tornat a ingressar. “Quan surten d’aquí ho fan desintoxicats, estabilitzats clínicament i motivats per continuar amb el procés terapèutic”, va explicar López.

Segons el ministeri de Sanitat, s’estima que un 27% de la població adulta és susceptible de patir una patologia dual.

La de Lleida és una de les cinc unitats que hi ha a Catalunya A Catalunya hi ha només cinc unitats de patologia dual hospitalària. Precisament, els professionals del Santa Maria lamenten que “no hi hagi llocs duals per a aquests pacients, per la qual cosa és essencial oferir una atenció sanitària específica i de qualitat”. Segons la conselleria de Salut, la prevenció del consum de substàncies és l’abordatge prioritari i, en el cas de la patologia dual, el tractament integral de totes dos afeccions és capital. Experts afirmen que les persones que presenten algun tipus de problema de salut mental tenen més probabilitat de desenvolupar una addicció.

tracking