SEGRE

SANITAT EPIDÈMIA

Urgències, al màxim i amb esperes de fins a 24 hores per ser ingressat

Fa setmanes que els boxs estan doblats a causa de la grip i ahir al matí només hi havia set llits lliures en tot l’Arnau || Salut assegura que no hi ha col·lapse

L'entrada a Urgències de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els casos de grip a Catalunya es tripliquen l'última setmanaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran afluència de pacients afectats per grip i altres infeccions respiratòries que van a Urgències de l’hospital Arnau provoca que aquesta unitat estigui plena de gom a gom, amb esperes de fins a vint-i-quatre hores per ingressar. I és que tots els llits del centre, 492, estan oberts i gairebé plens. A primera hora del matí d’ahir, només n’hi havia set de lliures. “Estem al complet, però aguantem bé, ja que no hi ha cap col·lapse ni gent pels passadissos i cap pacient espera més de vint-i-quatre hores per ser ingressat”, va assenyalar ahir el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Jordi Cortada. Va dir que fa dos setmanes, coincidint amb la màxima incidència de grip, “vam anar més justos, però tot apunta que aquesta setmana començarà a disminuir”. De la mateixa manera que es van omplint llits també es va donant d’alta els malalts i ahir a la tarda ja hi havia trenta llits lliures, va assegurar.

També va recordar que, com cada hivern, se substitueix la cirurgia d’ingrés no urgent –per a les pròtesis de genoll, de maluc i cirurgia digestiva complexa– per la cirurgia major ambulatòria per tenir més llits lliures i no haver d’hospitalitzar aquests pacients.

Cortada va explicar que aquest cap de setmana passat Urgències va atendre 237 pacients dissabte i 286 diumenge. “Moltes es poden atendre fora de l’àmbit hospitalari i des del departament de Salut recomanem trucar al 061 per saber si és necessari anar a l’hospital”, va manifestar. Tanmateix, va dir que “hi continua havent molta afluència a l’Atenció Primària”, que en part evita saturar encara més l’Arnau. Diumenge, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba va atendre 448 pacients i dissabte, 425, xifres similars a les dels últims dos caps de setmana, quan normalment en rep uns 150 per dia.

Per la seua part, el portaveu de Metges de Catalunya a Lleida, José Ángel Montañés, va assenyalar que “és normal que estiguin tots o gairebé tots els llits ocupats, per la qual cosa els pacients que necessiten ser ingressats arriben a esperar fins a vint-i-quatre hores, o en casos puntuals fins a quaranta-vuit”. Va assenyalar que “tots els boxs estan doblats i el fet que hi vagin usuaris amb patologies menors no ajuda a descongestionar Urgències”. Ahir al migdia hi havia una trentena de pacients lleus per ser visitats. “Haurien d’anar als CAP per poder atendre més ràpidament els greus”, va manifestar Montañés.

Tots els llits de l’hospital estan operatius davant la pressió assistencial El gerent de l’ICS a Lleida, Jordi Cortada, va explicar ahir que, a causa de la gran pressió assistencial per la grip i altres malalties respiratòries, l’hospital manté operatius des de la segona meitat de desembre els 28 llits de la tercera planta que estaven tancats, per la qual cosa els 492 amb què compta estan disponibles, a més dels d’hospitalització domiciliària. De fet, hi ha divuit persones ingressades a casa seua, de les quals quatre són nadons prematurs o nounats amb baix pes. En un altre ordre de coses, la comissió d’Urbanisme de la Paeria té previst debatre avui el pla de millora urbana i ordenació de volums i façanes per al nou bloc quirúrgic. El departament de Salut i l’ICS preveuen poder iniciar a finals d’aquest mateix any el nou bloc quirúrgic, que es porta gestant des de fa temps i que s’ha vist llastat com a conseqüència de les restriccions pressupostàries.

tracking