SEGRE

SANITAT LABORAL

Salut, sense metges per cobrir baixes als CAP de Lleida i per ampliar plantilla en cinc

Després de contractar-ne 5 per als ambulatoris de la Bordeta, Rambla Ferran, Alcarràs, Almacelles i les Borges || En busca dos per a Mollerussa i Balaguer i un per a Tàrrega, Almenar, Seròs i les Borges

Un pacient en una consulta del CAP de Rambla Ferran, que té un metge més.

Un pacient en una consulta del CAP de Rambla Ferran, que té un metge més.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Català de la Salut (ICS) ja ha contractat cinc nous metges de família, dels tretze necessaris, per a Centres d’Atenció Primària (CAP) de la demarcació de Lleida, però aquestes noves incorporacions deixen completament buida la borsa de substitucions. Aquestes contractacions per part de la conselleria de Salut es produeixen per alleujar les càrregues assistencials als centres, arran de l’acord amb el sindicat Metges de Catalunya després de la vaga durant l’última setmana de novembre.

Segons va explicar la directora de l’Atenció Primària a Lleida, Núria Nadal, “els cinc nous metges feien substitucions, ja que la borsa d’interins està buida, per la qual cosa ara ens trobem amb un greu problema”. I és que els facultatius que agafin la baixa no podran ser coberts per altres, “i hauran de ser els mateixos metges del CAP els que hauran de cobrir-los de manera voluntària i remunerada”.

Quan algun facultatiu estigui de baixa hauran de ser els companys els que cobreixin la seua feina

Després que l’ICS analitzés les càrregues de treball als diferents centres, en funció de l’envelliment dels pacients i la demografia, va arribar a la conclusió que falten un total de tretze metges de família a Lleida. “Els cinc que hem contractat són per als CAP de la Bordeta, Rambla Ferran, Alcarràs, Almacelles i les Borges Blanques”, va assenyalar Nadal, que va afegir que “en falten dos a Mollerussa i Balaguer i un a Tàrrega, Almenar, Seròs i les Borges”. Va assenyalar que el procés per trobar més facultatius “serà lent, perquè no n’hi ha”, però va confiar que el mes de març en puguin contractar un per a Balaguer. També va apuntar que n’han consolidat dos més a Balàfia i Almenar, que feien substitucions i ara tenen quota de pacients.

Nadal també va explicar que almenys cinc facultatius han demanat retardar l’edat de jubilació. “L’any passat van ser quatre i al gener ja ho va demanar un altre”, va dir, sense explicar les raons per les quals demanen demorar la jubilació. “No li vam preguntar, va afirmar i va negar que s’hagi demanat a jubilats que tornin a fer algunes hores i tampoc cap no ho ha sol·licitat”.

Segons Nadal, hi ha manca de metges “perquè de les facultats de Medicina no surten prou graduats per cobrir les jubilacions”. Tanmateix, l’Organització Mèdica Col·legial assegura que fan falta més places de metge intern resident (MIR) per a Pediatria i Família.

La majoria de facultatius rebutja fer hores extres La contractació de nous metges de família per alleujar les càrregues dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida no és suficient, per la qual cosa l’Institut Català de la Salut (ICS) està oferint als facultatius fer hores extres remunerades, en gairebé tots els casos dos hores i mitja més a la setmana. Sobre aquesta qüestió, la directora de l’Atenció Primària a Lleida, Núria Nadal, va explicar que la gran majoria dels de la capital del Segrià “no volen treballar més hores, a diferència dels dels pobles”. Ho va atribuir al diferent ritme de vida, però també va dir que a comarques hi ha els que sí que ho han acceptat i altres que no, però no va precisar els percentatges. Les hores extres suposen cobrir part de la quota del metge que seria necessària per a aquest CAP, però que no es pot contractar perquè no n’hi ha, i Nadal va assenyalar que a la majoria se li ofereix cobrir un 10% de la jornada, que són dos hores i mitja a la setmana.

tracking