SEGRE

XACRA LEGISLACIÓ

Més pensió per a orfes per violència de gènere

El Congrés dels Diputats aprova la pujada de 140 a un mínim de 600 euros || Tindrà caràcter retroactiu des del 2004

Manifestació a la Mariola després de l’assassinat de Mónica Pérez.

Manifestació a la Mariola després de l’assassinat de Mónica Pérez.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir la pujada de la pensió d’orfandat als fills de víctimes de violència de gènere, que passarà dels 140 euros a un mínim de 600. Tots els grups parlamentaris van donar suport a la norma, que incorpora tres esmenes introduïdes pel Senat i ratificades ahir per la cambra baixa. Després de la votació d’aquestes esmenes al Congrés i la conseqüent ratificació de la llei per part del ple, el text haurà de ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a la seua posterior entrada en vigor.

Una vegada ho faci, tindran dret a aquesta pensió d’orfandat els fills de les víctimes oficials de violència de gènere, és a dir, les dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles. La norma tindrà caràcter retroactiu des del 2004, any en el qual es va aprovar la llei Integral contra la Violència de Gènere.

Se’n beneficiaran, per exemple, els dos fills de la jove assassinada a la Mariola el març del 2015

En concret, rebran aquesta quantia si en el moment de l’assassinat eren menors de 21 anys o estan impossibilitats per al treball, encara que es podran mantenir fins als 25 anys quan estiguin estudiant o no tinguin recursos. En el cas de les comarques de Lleida, per exemple, es veuran beneficiats d’aquesta pujada els dos fills de Mónica Pérez, la jove de 24 anys que va ser assassinada el març del 2015 per la seua parella, Pastor José Romero, al barri de la Mariola. L’Audiència de Lleida el va condemnar l’octubre del 2016 a 17 anys de presó després que un jurat popular el considerés culpable d’un delicte d’assassinat.

L’any 2018 va tancar amb un total de 39 orfes per l’assassinat de 47 dones a mans de les seues parelles o exparelles, segons dades de la delegació del Govern central per a la Violència de Gènere. En el que va de 2019, són vuit els orfes comptabilitzats en els nou assassinats de dones.

Precisament, el telèfon d’atenció a les dones de l’Institut Català de les Dones (ICD) va rebre l’any passat setze trucades de Lleida que procedien de fills que alertaven de la situació de violència que vivia la seua mare, com va avançar SEGRE dimarts.

tracking