SEGRE

LLEIDA

PSC, Cs i PP 'tomben' al ple que la Paeria es pronunciï contra el judici al procés

Voten contra la moció de PDeCAT, ERC, Crida i Comú que insta a exigir a l’Estat la paralització dels processos i la llibertat dels presos || L’alcalde argumenta que el text “no parla de diàleg”

Al ple, PDeCAT i ERC van mostrar cartells de ‘llibertat’ i Crida i Comú, de ‘llibertat presos polítics’.

Al ple, PDeCAT i ERC van mostrar cartells de ‘llibertat’ i Crida i Comú, de ‘llibertat presos polítics’.S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern del PSC i els grups de Cs i PP van tombar ahir al ple de la Paeria la moció de PDeCAT, ERC-Avancen, Crida-CUP i Comú que instava exigir a l’Estat “la paralització de manera immediata de tots els processos penals i administratius de caràcter polític relacionats amb la defensa dels drets civils i polítics, en el referèndum de l’1-O i la declaració d’independència”. Els proposadors van qualificar de “farsa” el judici del Tribunal Suprem als líders independentistes i van reclamar-ne la llibertat, mentre que Cs i PP van considerar que se’ls jutja per accions que incompleixen la llei i la Constitució. Per la seua part, el PSC va recalcar que veu “desproporcionada” la presó preventiva, però va argumentar el seu vot contrari dient que “les institucions polítiques no poden influir ni intervenir en cap decisió del poder judicial”. La seua portaveu, Montse Mínguez, va desitjar també “equitat i mesura i que no hi hagi revenges” al judici i va apostar per “diàleg, negociació i pacte”. L’alcalde Fèlix Larrosa, va destacar que la moció “no esmenta el diàleg per superar aquesta situació de conflicte, que és el que creiem que s’ha de fer”.

Abans del debat, Josep Maria Currià (Òmnium) havia titllat el judici de “revenja i càstig” i Rosa Burrell (ANC) havia apel·lat especialment al PSC perquè donés suport al text. Durant les intervencions dels dos, els edils de PDeCAT i ERC van exhibir cartells de “llibertat” i els de Crida i Comú, de “llibertat presos polítics” i el públic assistent va irrompre en aplaudiments.

Toni Postius (PDeCAT) va demanar que l’ajuntament “es pronunciï clarament com ja ho han fet milers de persones (a la manifestació de dijous); Núria Marín (ERC) veu “voluntat repressora i de càstig cap al poble de Catalunya” i el “relat fals per salvaguardar la sagrada unitat de la pàtria”; Francesc Gabarrell (Crida) va dir que “s’està jutjant la democràcia” i que “l’únic cop d’estat ha estat el del 23-F”; i Carlos González (Comú) va advocar pel “diàleg institucional i amb la ciutadania” per buscar una solució.

Per la seua part, Ángeles Ribes (Cs) va dir als independentistes que “tenen tot el dret del món a ser-ho, però no a saltar-se la llei” i va defensar que el judici és “la resposta legal de l’estat de dret davant una agressió en tota regla de l’ordre constitucional”. Així mateix, Dolors López (Partit Popular) va qualificar la moció de “despropòsit”, va acusar els proposadors d’“anar de víctimes” i els va animar a “defensar les seues idees, com fem nosaltres, dins del marc de la legalitat”.

També va rebre llum verda la moció del PSC, amb l’abstenció d’ERC, que insta el departament de Salut a recuperar el personal als CAP (també pediatres) i hospitals perdut des de les retallades del 2011. A més, hi va haver consens en la moció del PDeCAT, ERC, Crida i Comú per demanar més seguretat al canal de Seròs, arran del recent accident en el qual va morir una dona al caure-hi amb el cotxe.

D’altra banda, en resposta al Comú, l’alcalde va ratificar que el dia 19 passat van assumir la gestió de radars i semàfors amb càmera a l’acabar la concessió, com va avançar aquest diari.

tracking