SEGRE

SERVEIS EQUIPAMENTS

El cementiri de Lleida, gairebé sense nínxols disponibles per allotjar les urnes de difunts incinerats

Famílies afectades afirmen que únicament en queden quatre i de difícil accés a l’estar situats en files altes || La Paeria assegura que està previst construir més columbaris aquest mateix any

Una zona de columbaris al cementiri municipal.

Una zona de columbaris al cementiri municipal.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cementiri municipal de Lleida pràcticament no té disponibles nínxols destinats a inhumar urnes amb les cendres de difunts, denominats columbaris. Segons ha pogut saber aquest diari, fa pocs dies només en quedava un a la cinquena fila del departament de Sant Jaume i tres més de quarta fila en el de Sant Anastasi. Familiars de persones traspassades recentment van explicar que només els van oferir aquestes quatre possibilitats, que van rebutjar per ser de difícil accés a l’estar situats els columbaris a massa altura, de manera que van optar per no donar sepultura ara per ara a les cendres al cementiri fins que se n’habilitin més.

Per la seua part, un portaveu municipal va indicar que queden nínxols per a urnes funeràries repartits en diferents departaments del cementiri, però no va precisar quants, de manera que “si algú en vol, n’hi ha”. Així mateix, va assegurar que en l’actualitat no existeix gaire demanda de columbaris, encara que va remarcar que se n’ha projectat la construcció de nous per a aquest mateix any, ja que estan obligats a oferir aquest servei.

En aquest sentit, en l’última visita al cementiri amb motiu de la festivitat de Tots Sants, l’alcalde, Fèlix Larrosa, va anunciar que es preveu la reconversió de l’espai de la Sala de la Pau en una zona amb 188 columbaris per a les persones que volen ser incinerades.

Igual que passa amb els nínxols tradicionals, el preu del columbaris varia en funció de la seua ubicació i ve determinat per la taxa del cementiri, emmarcada en les ordenances fiscals.

El seu cost oscil·la entre els 134,10 d’alguns dels situats al departament de Sant Jaume, als 1.274,80 dels que són de més dimensions 

Al voltant d’un terç dels cossos són incinerats Del total de persones mortes l’últim any, en un 27 per cent dels casos els familiars van optar per la incineració, davant del 36 per cent de l’any anterior. El 73 per cent restant va triar la inhumació tradicional i, segons la Paeria, la majoria dels que opten per l’enterrament en un nínxol ho fan en un que ja disposen. Així mateix, el crematori es troba al recinte del cementiri municipal de la capital, per la qual cosa la incineració suposa un plus pel trasllat en cas que sigui el finat d’una altra població, la qual cosa encareix l’operació des d’uns 350 euros fins a uns 1.100. Aquest últim preu inclou el trasllat, la incineració i l’urna per a les cendres.

En tot cas, l’opció de la incineració és bastant reduïda al Pirineu i tan sols el 12 per cent dels serveis contractats són incineracions. Quan es dóna el cas, les funeràries porten el difunt fins a Lleida, que és el lloc més pròxim on disposen de forn crematori.

tracking