SEGRE

ESGLÉSIA PEDERÀSTIA

Sorpresa i ràbia a la Bordeta al conèixer el passat d'un sacerdot

Gran impacte entre els veïns al saber que el capellà condemnat per matar un nen va exercir al barri 17 anys || “Va estar vigilat fins a la seua mort”, segons l’orde

Vista de l’església de Begoña de Port de Sagunt, on estava el capellà quan va cometre el crim el 1971.

Vista de l’església de Begoña de Port de Sagunt, on estava el capellà quan va cometre el crim el 1971.GOOGLE MAPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La notícia que un sacerdot condemnat per matar un nen a Port de Sagunt (València) el 1971 va estar exercint a Lleida durant disset anys després del crim, tal com va avançar SEGRE ahir, va causar una gran sorpresa i indignació entre els veïns de la Bordeta, barri al qual va ser destinat el capellà Josep Prat Balaguer entre el 1985 i el 2002. Fonts veïnals consultades per aquest diari van assenyalar que ningú sabia del “passat fosc” d’aquest clergue, de l’orde dels Paüls, i van mostrar “ràbia” pels fets pels quals va ser condemnat. Així mateix, van instar a eliminar els abusos sexuals al si de l’Església i van demanar més transparència en aquests casos. A més, van exigir el “màxim càstig” possible per als responsables i també per a aquells que els encobreixen. Els veïns també van mostrar la seua “indignació” per les circumstàncies del crim pel qual va ser condemnat aquest capellà, que va estar a la parròquia de la Bordeta durant disset anys.

Com va publicar ahir SEGRE, Josep Prat Balaguer va ser condemnat el novembre del 1971 a disset anys de presó per l’assassinat del petit Francisco Calero (Paquito), de 9 anys. Li va assestar 47 punyalades amb un obrecartes i va intentar desfer-se del cos. Segons les informacions periodístiques de l’època, el capellà també va violar el nen, encara que la sentència només el va condemnar per assassinat. La família de la víctima va assegurar així mateix que havien existit abusos sexuals. El capellà va estar a la presó uns sis anys i després va ser traslladat a Lleida fins que va morir el 2002 en una residència de Barcelona. Una destinació que la família de la víctima desconeixia, al creure que l’havien apartat de l’Església. La publicació d’un llibre va revelar que Prat Balaguer havia estat destinat al barri lleidatà de la Bordeta el 1985. Arran d’aquesta publicació, l’orde Pares Paüls, a què pertanyia el religiós, va dir que l’havia estat “controlant i vigilant” fins que va morir, el 2002, i va afegir que mai va arribar a exercir cap càrrec pastoral a Lleida. D’altra banda, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va manifestar ahir la seua preocupació davant dels casos de pederàstia que involucren l’Església catòlica. En un acte a Alpicat, el bisbe va compartir les paraules del papa Francesc, que diumenge va assegurar que l’Església portarà els abusadors davant la Justícia, i va remarcar que és un problema que s’ha de resoldre “més enllà dels nivells eclesiàstics”.

tracking