SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

El CAP Onze de Setembre estrena per fi les primeres piscines públiques per a rehabilitació

Pacients que han patit fractures a cames o braços, primers usuaris d’un servei que la sanitat pública només oferia fins ara a Bellvitge || L’aigua facilita la recuperació i que hi hagi menys dolor

A l’esquerra, pacients fent ahir exercicis de rehabilitació i, a la dreta, una grua que permetrà ajudar usuaris a entrar a la piscina.

A l’esquerra, pacients fent ahir exercicis de rehabilitació i, a la dreta, una grua que permetrà ajudar usuaris a entrar a la piscina.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de rehabilitació amb hidroteràpia en dos piscines al CAP Onze de Setembre es va posar ahir en marxa, després de dos anys i mig en espera, i de moment l’han estrenat pacients que es recuperen de fractures en braços o cames. Més endavant, també les utilitzaran afectats per problemes neurològics (com per exemple un ictus, lesions medul·lars o esclerosi múltiple) i amb paràlisi cerebral.

El director mèdic del servei de rehabilitació, Luis Mambrona, va explicar que les possibilitats que ofereix l’aigua “permeten començar i acabar abans la rehabilitació i que no provoqui dolor, gràcies al fet que la temperatura calenta aporta elasticitat, fa una sensació de massatge i permet que el cos suri, per la qual cosa es pot treballar amb exercicis que a terra són més complicats pel pes i la gravetat”.

Destinat a afectats neurològics, amb paràlisi cerebral o fractures en l’aparell locomotor

Una de les usuàries que van estrenar la piscina, la Montse, que ha de reforçar els tendons d’un braç, va valorar positivament l’experiència. “Estem molt contents, ja que realment no notes tant de dolor”, va manifestar, i va agrair “que a Lleida puguem tenir aquest servei”.

Per la seua part, la supervisora de rehabilitació, Dúnia Codina, va dir que la resposta dels pacients ha estat molt bona, “encara que alguns han dit que no per por, però tot és acostumar-s’hi”.

El servei funcionarà tres hores diàries amb 20 sessions, en les quals poden participar entre una i vuit persones. Actualment hi ha dos fisioterapeutes que han rebut formació i més endavant, quan s’ampliï el servei, n’hi haurà dos més.

Les piscines estan disponibles des que es va inaugurar el CAP el setembre del 2016, però no han entrat en funcionament fins a tenir el pressupost, el pla de manteniment i la formació del personal. Només l’hospital de Bellvitge ofereix des de fa 20 anys aquest servei a la sanitat pública catalana. Mambrona va assenyalar que “tant a Espanya com a Catalunya no s’ha potenciat la hidroteràpia” i que “és més comuna a França i a Holanda”.

A l’esquerra, pacients fent ahir exercicis de rehabilitació i, a la dreta, una grua que permetrà ajudar usuaris a entrar a la piscina.

A l’esquerra, pacients fent ahir exercicis de rehabilitació i, a la dreta, una grua que permetrà ajudar usuaris a entrar a la piscina.AMADO FORROLLA

tracking