SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

La policia té obertes vint-i-set investigacions per poder trobar desapareguts a Lleida

Les forces de seguretat tramiten una dotzena de casos per menors en parador desconegut a Ponent

Imatge d’arxiu de la família d’Amador Mestre, veí de la Mariola desaparegut des del 2006.

Imatge d’arxiu de la família d’Amador Mestre, veí de la Mariola desaparegut des del 2006.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les forces i cossos de seguretat tenen actualment en marxa un total de 27 investigacions per persones la desaparició de les quals ha estat denunciada a les comarques de Ponent. D’aquestes denúncies, quatre han estat catalogades d’alt risc confirmat. Són casos en què la persona desapareguda presenta alguna discapacitat o està seguint un tractament mèdic. També aquells casos en els quals no hi ha justificació aparent sobre la seua marxa o hi ha indicis que indiquin la implicació d’una altra persona, per la qual cosa podria suposar una desaparició forçosa. Són dades incloses a l’últim informe presentat pel ministeri de l’Interior, coincidint amb la commemoració dissabte vinent 9 de març del Dia de les Persones Desaparegudes.

A més de les 27 denúncies de persones en parador desconegut a la província de Lleida que continuaven actives a l’acabar l’any 2018, els cossos policials també investigaven la desaparició d’una dotzena de menors d’edat. Al seu informe, el ministeri assenyala que en la majoria dels casos es tracta de menors escapats de centres d’acollida. Per poder millorar l’eficàcia de la investigació, Interior ha posat en marxa un paquet de mesures com un nou protocol de coordinació entre els diferents cossos policials que estableix una nova classificació sobre les persones desaparegudes (voluntàries, involuntàries i forçoses). A més, s’ha posat en marxa una pàgina web específica del Centre Nacional de Desapareguts (CNDES).

Interior vol millorar la cooperació entre policies i crea un web per publicar alertes de desapareguts

Alguns casos de desapareguts es remunten a dècades. Com el de José Cabrera, veí de Lleida que va desaparèixer el 24 de desembre de l’any 1998 amb, pel que sembla, quatre milions de pessetes després de la venda d’una casa. També el d’Amador Mestre, un veí de la Mariola de 85 anys que va desaparèixer sense deixar rastre el 18 d’agost de l’any 2006 quan anava a treure’s el carnet de futbol del Lleida.

Més de quaranta denúncies per sostracció de menors en 8 anys En els últims vuit anys, s’han registrat un total de 45 denúncies contra pares o mares a la província de Lleida per endur-se sense consentiment els seus fills o negar-se a retornar-los a l’altre progenitor després d’un règim de visites. Es tracta del delicte de sostracció de menors i l’any passat es van comptabilitzar tres casos a Ponent. Els casos de major gravetat són quan el nen és traslladat fora de l’Estat espanyol. En aquest últim cas, és habitual que un o bé els dos progenitors siguin d’origen estranger. És el cas de Farah Mohamed, una veïna de Torrefarrera que des de principis d’any lluita al Caire per recuperar el seu fill de 3 anys, retingut pel seu exmarit. La justícia ha concedit la custòdia a la mare, tot i que el procés judicial segueix en marxa i encara no pot tornar.

tracking