SEGRE

Llum verda a expropiar pisos buits de bancs a baix preu

Decret de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge

Cartell de lloguer d'un pis.

Llum verda a expropiar pisos buits de bancs a baix preu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar ahir un decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge a Catalunya que inclou des de multes fins a l’expropiació habitatges buits a les grans tenidors (bàsicament bancs) a un preu reduït. En concret, la nova nomativa preveu que els pisos de persones jurídiques que faci més de dos anys que són buits i els que formin part d’edificis en construcció pendents d’acabar des de fa més de dos anys amb el vuitanta per cent de les obres executades, s’hauran d’inscriure en el registre d’habitatges buits i ocupats sense títol habilitante. I determina que contra aquestes situacions anòmales es podran imposar sancions i ajuntaments i la Generalitat podran expropiar els pisos a preu reduït per incompliment de la funció social de la propietat.

L’expropiació és una de les mesures que s’han reactivat després que Generalitat i Estat acordessin retirar part dels recursos a les lleis d’emergència d’habitatge a final de l’any passat.

El decret també articula les mesures que preveu la llei 24/2015 de mesures per afrontar l’emergència habitacional i la pobresa energètica, per garantir la funció social de la propietat. Així mateix, pretén “fer front al dèficit d’habitatges públics de lloguer, tenir instruments per combatre les situacions d’emergència i desnonaments i propiciar una moderació dels preus del lloguer dels habitatges”, va indicar el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet. La normativa vol facilitar l’accés al lloguer a un preu moderat i els municipis amb forta demanda hauran de posar en marxa en un període de dos anys promocions al seu sòl públic.

A més, la Generalitat tindrà dret d’adquisició preferent en el cas de transmissions oneroses de sòls privats que formin part de les reserves de protecció pública o d’immobles amb habitatges arrendats que es venguin sencers.

tracking