SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Els Mossos investiguen si l'expresident de Vox acusat d'abusos va violar les víctimes

Ahir va declarar un dels discapacitats agredits i avui Ortiz Cambray passarà a disposició judicial || Els agents analitzen els seus mòbils i l’ordinador a la recerca de proves com imatges pedòfiles

José Antonio Ortiz Cambray, emmanillat, ahir abans de la compareixença a l’oficina d’atenció de la víctima al Canyeret.

José Antonio Ortiz Cambray, emmanillat, ahir abans de la compareixença a l’oficina d’atenció de la víctima al Canyeret.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat de guàrdia de Lleida va acollir ahir la declaració d’una de les presumptes víctimes d’abusos sexuals pels quals s’investiga el fins ara president de Vox a Lleida, José Antonio Ortiz Cambray, que també va ser present a la compareixença, encara que la seua declaració davant del jutge es preveu durant el dia d’avui. Cap a la una del migdia, Ortiz va arribar a l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte, al costat de la seu judicial al Canyeret, per assistir a aquesta prova judicial. Custodiat pels Mossos d’Esquadra i emmanillat, el polític va arribar primer a l’edifici i després ho va fer la víctima. Segons van informar fonts policials, la declaració es va fer seguint el protocol de la coneguda com a cambra de Gesell, en la qual s’evita el contacte visual entre víctima i investigat, i les preguntes no les fan directament les parts implicades en el procés sinó un professional assistencial especialitzat. La presència de l’acusat en aquest tràmit, en el qual la víctima podria haver identificat o no l’acusat, és obligatòria per llei, encara que en tot moment es va preservar la intimitat del perjudicat. Les parts van seguir la compareixença des de darrere d’un vidre i la prova podrà servir en un futur judici.

Fonts judicials van assenyalar que, de moment, només ha comparegut en seu judicial una de les víctimes, encara que no es descarta que n’hi hagi més. Després de la detenció d’Ortiz dimarts passat al seu lloc de treball a Cappont, va transcendir que està acusat d’abusos sexuals a almenys dos homes d’uns 30 anys amb discapacitat intel·lectual que es troben sota la tutela de la fundació privada Alosa. Tanmateix, la investigació continua oberta i els Mossos d’Esquadra allargaran al màxim el límit legal per tenir a comissaria el detingut abans de ser traslladat davant del jutge. Són 72 hores en què els agents encarregats de la investigació han analitzat els telèfons mòbils de l’acusat, a més del seu ordinador i altres dispositius electrònics a la recerca d’indicis que l’incriminin en els fets que se li imputen. Sobretot, busquen converses que apuntin a l’existència de contactes inapropiats i fins i tot imatges de contingut sexual o pedòfil. Algunes fonts van apuntar que els investigadors haurien trobat les esmentades imatges, la naturalesa de les quals encara es desconeix, i que la imputació podria ampliar-se d’abús a agressió sexual si s’arriba a confirmar que hi va haver relacions sexuals amb penetració. Cal recordar que, segons la informació disponible fins ara, les víctimes són persones amb discapacitat i incapacitats, ja que estan sota la tutela d’una entitat, per la qual cosa s’aplicarà un tipus agreujat per l’especial vulnerabilitat de les persones afectades.

Després de conèixer-se la detenció, Vox va desautoritzar Ortiz, que sempre s’ha presentat com a president de la formació a la província de Lleida, càrrec reconegut també pel partit en nombrosos missatges a les xarxes socials. Tanmateix, dimecres, Vox va assenyalar que Ortiz no ostenta cap càrrec, el va suspendre de militància i va recordar que demana la cadena perpètua per delictes sexuals.

tracking