SEGRE

ORGANISMES RESOLUCIÓ

El síndic insta l'Arnau a explicar la denegació d'una reducció mamària

Una pacient la sol·licita derivada per Traumatologia per tractar-se el mal d’esquena || Demana a Vall d’Hebron, l’hospital que les practica, que digui si compleix requisits

L’hospital Arnau de Vilanova.

L’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, suggereix a Salut que “investigui l’actuació dels professionals” de l’Arnau de Vilanova de Lleida que van denegar una operació de reducció mamària a una dona per alleujar-se el mal d’esquena i demana que l’hospital de referència per a aquesta operació, el Vall d’Hebron de Barcelona, “es pronunciï sobre si compleix els criteris, com a procediment que té relació amb la malaltia que pateix de l’esquena i, en cas que compleixi, se li programi”. Recorda que “només estan exclosos de la cartera de serveis comuns els procediments diagnòstics i terapèutics amb finalitat estètica que no tinguin relació amb cap accident, malaltia o malformació congènita, els tractaments en balnearis i les cures de repòs”.

L’afectada va exposar al síndic que Traumatologia de l’Arnau la va derivar a la Unitat de Mama perquè valorés una reducció mamària per les molèsties d’esquena i que els facultatius van considerar que era una qüestió estètica que hauria de ser tractada de manera privada, malgrat que va aportar informes que indicaven que la intervenció era per causes mèdiques. Assegura que va presentar una reclamació en consideració a l’usuari i que se li va comunicar per via telefònica que la reducció o augment de mama no estan incloses en els serveis contractats amb Salut, motiu pel qual se li denegava l’assistència mèdica sol·licitada. Segons el síndic, a l’informe de Salut s’indica que l’Arnau no fa cirurgia plàstica i deriven els pacients a Vall d’Hebron, on “també es considera que la reducció de mama és un procediment estètic, per la qual cosa es deneguen les peticions”. “D’acord amb la normativa vigent, la informació que es va donar a la interessada i l’actuació dels professionals que la van atendre podria afectar els seus drets a obtenir la prestació que havia sol·licitat, prestació inclosa a la cartera de serveis comuns del sistema sanitari públic”, apunta el síndic.

Per la seua part, una portaveu de l’Arnau va indicar que a l’hospital no es practica cirurgia de reducció mamària, sinó només de reconstrucció a pacients que han tingut un càncer. Afegeix que l’hospital de referència en aquests casos és el Vall d’Hebron i que es va derivar la pacient a aquest centre, “que és qui s’ha de pronunciar sobre si és oportú o no fer aquesta intervenció”.

Demana que la Paeria revisi una multa de trànsit Una altra resolució del síndic respecte a una queixa per disconformitat en la tramitació d’un expedient sancionador per no respectar un semàfor roig recomana a la Paeria que “declari la nul·litat de l’acord d’inadmissió de les al·legacions” formulades per l’afectat. Va al·legar que el vehicle sancionat era propietat d’una empresa en la qual ja no treballa i que no s’havia identificat com a conductor i el consistori no ho va admetre perquè la firma de l’al·legació corresponia a una tercera persona.

tracking