SEGRE

SUCCESSOS MENORS

Denuncien abusos d'un nen de 10 anys a un altre de 5 a Lleida

Una família de Lleida ha denunciat que el seu fill de 5 anys ha estat víctima d’abusos sexuals per part d’un altre de 10 en un centre escolar de la capital del Segrià. El departament d’Educació ha encarregat un informe i la Fiscalia ha remès el cas al d’Assumptes Socials. Els experts demanen més formació per prevenir i detectar aquests casos.

Denuncien abusos d’un nen de 10 anys a un altre de 5 en un col·legi de Lleida

Denuncien abusos d’un nen de 10 anys a un altre de 5 en un col·legi de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una família de Lleida ha denunciat que el seu fill de 5 anys ha patit abusos sexuals per part d’un altre de 10 al col·legi Sant Jaume de la capital del Segrià. El departament d’Educació va informar ahir aquest diari que ha encarregat un informe per recopilar tota la informació d’aquest cas mentre que la Fiscalia l’ha remès a Assumptes Socials al tenir el presumpte agressor menys de 14 anys i ser, per tant, inimputable. Els pares de la víctima expliquen que van descobrir el que havia passat el mes d’octubre de l’any passat i que el seu fill els va explicar que havia patit abusos per part d’un company de col·legi, més gran que ell. Segons va explicar el menor, un company el va empènyer contra la paret, li va baixar els pantalons i li va practicar sexe oral. La denúncia inclou que els abusos van ser interromputs al veure’s sorpresos per una alumna.

Els pares de la víctima han denunciat els abusos davant dels Mossos d’Esquadra i la Fiscalia, després d’arxivar la causa penal al tractar-se el presumpte agressor d’un menor de 14 anys, ha remès el cas a Assumptes Socials. Per la via administrativa, els progenitors exigeixen al col·legi que expulsi el presumpte agressor i denuncien que, davant de la negativa del centre, es veuen obligats a canviar el seu fill d’escola. El petit rep atenció psicològica per part del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, ja que ha tingut canvis en el seu comportament arran dels abusos, segons els seus pares. “El meu fill va estar sis mesos plorant i em suplicava que el canviés de col·legi”, diu la mare.

En el conjunt de Catalunya, l’any passat es van obrir 490 expedients de possibles casos de maltractament infantil comunicats pels hospitals, dels quals 232 van ser per abús sexual. Segons el Registre Unificat de Maltractament Infantil, els casos han augmentat un 91% en els últims dos anys.

XIFRES A CATALUNYA

«Per prevenir els abusos és clau la formació dels professionals»

Cristina Vidal. Directora de Centre Psico de Lleida

Quin tipus d’atenció es porta a terme des del seu centre?

Estem especialitzats en abusos sexuals amb perspectiva de gènere en menors d’edat i jo sóc, a banda de psicòloga i directora del Centre PsiCo de Lleida, la responsable del servei experimental d’atenció a nens i adolescescentes víctimes d’abusos.

Com es detecta si un menor és víctima d’abusos sexuals?

El més probable és que finalment ho expliquin, encara que també es produeixen canvis en la conducta. És difícil de detectar i molts casos acaben explicant- ho quan ja són adults, una situació que genera culpa i vergonya.

Quines mesures s’han de prendre per poder fer aquesta detecció?

És clau la formació en qualsevol professional que treballi amb menors per detectar una situació d’abusos i ha de ser una formació amb perspectiva de gènere per identificar també situacions de masclisme. Segons l’OMS, hi ha el doble de nenes que de nens víctimes d’abusos i si el professional no té formació en perspectiva de gènere pot no detectar-se signes que mostren la víctima d’haver patit aquests abusos.

Quines seqüeles presenta un menor víctima d’abusos?

És més probable que un menor que hagi patit abusos presenti trastorns psicològics que un que no n’ha estat víctima, com ansietat, depressió, ideació suïcida, estrès posttraumàtic, trastorn psicòtic o dissociatiu. També s’ha de tenir en compte que l’expressió d’aquests trastorns no tenen per què ser immediats i no es desenvolupen fins a l’edat adulta. En el cas dels adults, poden incórrer en el consum d’alcohol o drogues.

Quina importància té el suport social i familiar?

És fonamental perquè es redueixi la probabilitat de patir seqüeles. Per això també treballem amb les famílies. Si es nega l’abús es produeix una revictimització. A la víctima cal acompanyar-la, separar-la de l’abusador i intentar reparar el mal.

I què ocorre quan l’agressor també és menor?

També ha de rebre ajuda psicològica per saber per què ha actuat d’aquesta forma i evitar que es repeteixi.

tracking