SEGRE

SALUT MEDICINES

El desproveïment de fàrmacs ja afecta 491 varietats i s'ha duplicat en un any

Entre els medicaments sense subministrament figuren Dalsy, Trankimazin i Adalat || El ministeri de Sanitat convoca una cimera aquest divendres amb pacients i farmacèutics per buscar solucions

Una empleada d'una farmàcia a Pardinyes mostra els calaixos buits de medecines.

Una empleada d'una farmàcia a Pardinyes mostra els calaixos buits de medecines.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desproveïment de medicaments a les farmàcies s’ha duplicat en un any, ja que mentre que el març del 2018 el registre de l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) reflectia la falta de 250 presentacions (cada un dels formats en els quals es comercialitza el fàrmac), ahir la xifra era de 491, corresponents a 274 medecines.

A la llista es troben algunes presentacions de fàrmacs tan coneguts com Adalat, Adiro, Trankimazin, Primperán, Dalsy, Betadine Gel, Almax, Valsartán o Gine-canestén.

L’Agència Espanyola afirma que “no és alarmant”, però farmacèutics diuen que inquieta el pacient

Farmacèutics lleidatans van explicar que la situació no para d’anar a pitjor des de fa un any i que no hi ha previsió que millori. En aquest sentit, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es reuniran aquest divendres per intentar solucionar els problemes de subministrament, encara que, segons l’Agència de Medicaments, la situació “està sota control” i “no és preocupant”. A la reunió assistiran també representants dels pacients i de la patronal farmacèutica.

La directora de l’AEMPS, María Jesús Lamas, va assegurar que les necessitats dels pacients “sempre” estaran cobertes “amb un medicament d’una altra marca i el mateix principi actiu i la mateixa dosi”. “De cap manera això suposa un problema de salut pública”, va insistir. Tot i així, farmacèutics de Lleida van explicar que “quan canvies el medicament al pacient, li provoques inquietud” i metges van assenyalar que “cada fàrmac causa efectes secundaris diferents a cada pacient”.

Per a Lamas, les causes de desproveïment són nombroses, però la majoria té a veure amb problemes “en la producció o la qualitat o a aconseguir el principi actiu” i va afirmar que hi ha un increment en la demanda mundial, per la qual cosa no és un problema que afecta tan sols Espanya.

Per la seua part, la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols va considerar que hi ha països que no tindran problemes perquè paguen més pels medicaments i, “per tant, quant a aquesta sobredemanda, és a aquests a qui primer se satisfà”. Farmacèutics lleidatans demanen que els preus pugin per solucionar una part de la problemàtica.

Per a la patronal farmacèutica, les causes es deuen a canvis en les condicions d’autoritzacions pendents d’atorgar i a factors tècnics i econòmics. Afirma que les successives reduccions de preus a Espanya poden arribar a fer inviable la comercialització.

tracking