SEGRE

TRANSPORT PÚBLIC COMISSIÓ DE SEGUIMENT

Autobusos només recapta 50 cèntims de mitjana a l'any per cada viatger

El 2018 va tenir 6,48 milions d’usuaris, va ingressar 3,3 M€ i la Paeria en va aportar 7 || La línia L-7, que va dels Magraners al Secà, concentra una quarta part dels usuaris

La flota d’autobusos ha estrenat enguany vehicles híbrids.

La flota d’autobusos ha estrenat enguany vehicles híbrids.@DEFOTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de busos urbans que gestiona la concessionària Autobusos de Lleida-Moventis va recaptar l’any passat 3.332.071 euros, un 1,3% més que els 3.287.297 del 2017. No obstant, aquesta xifra suposa menys de la meitat que la quantitat que la Paeria va transferir a aquesta concessió, que ascendeix a 7 milions, segons consta en la liquidació del pressupost del 2018. El nombre de viatgers va augmentar un 2,59% fins als 6.458.364 (davant dels 6.295.072 de l’any 2017), cosa que significa que els ingressos per viatger amb prou feines són d’una mitjana de cinquanta cèntims a l’any. El bitllet ordinari costa 1,20 €, però són pocs els usuaris d’aquesta modalitat davant dels abonaments de diferents tipus i, a més, els jubilats no paguen. Segons l’informe presentat en la comissió de seguiment del servei de transport públic, un 41,71% dels usuaris viatgen gratis.

La línia més utilitzada va ser l’L-7, que té un recorregut entre Magraners i el Secà de Sant Pere, i va registrar 1.733.648 viatgers, una quarta part del total. La segueixen les línies L-6 (de la Bordeta a Agrònoms, amb 902.763), L-2 (Ronda-Hospitals, 631.074) i L-20 (Ronda, 616.472). Els mesos amb més afluència de passatgers van ser l’octubre, el novembre i el maig.

En la comissió es va informar també que els resultats de 1.109 enquestes a usuaris indiquen un nivell de satisfacció de 7,2 sobre 10. Tres de cada quatre viatgers qualifiquen el servei amb notable o excel·lent, i en global un 5,9% aprova el servei. Obtenen una valoració alta el tracte personal, els recorreguts i la facilitat per a la compra de títols de transport. En canvi, el portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, va lamentar que “la puntualitat i la freqüència de pas són considerats els més importants i, alhora, són els més mal valorats”. Va proposar dotar de més vehicles l’L-7 i l’L-20 almenys en hores punta, augmentar la velocitat comercial i elaborar un pla de captació d’usuaris. Va afegir que en moltes parades “persones amb cotxets o carros de comprar i gent gran tenen problemes per pujar i baixar de l’autobús”.

La Paeria descarta el taxi a demanda a Raimat El regidor Joan Queralt va afirmar ahir que no poden atendre la petició de l’alcaldessa pedània de Raimat d’implantar taxi a demanda a la localitat i el centre de Lleida, com la que es preveu a l’Horta, “perquè la competència del transport interurbà és de l’ATM, que té un conveni amb una empresa privada i ofereix dos serveis d’anada i dos de tornada”. “Si ho féssim, ens podrien denunciar”, va afegir, i va considerar que “Raimat hauria de mostrar la seua solidaritat amb l’Horta”. Per la seua part, ERC creu que el taxi a demanda a l’Horta “serà poc competitiu perquè no millora l’oferta horària existent”.

tracking