SEGRE

ESNOTICIA

Denuncien que el deteriorament dels regionals ajuda a la despoblació

L’Urgell i la Segarra, les més afectades || Fa dècades que demanen més inversió

Un tren de rodalies parat en una estació.

Un tren de rodalies parat en una estació.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inversió efectuada en les últimes dècades a la xarxa d’alta velocitat contrasta amb el deteriorament de les línies ferroviàries de regionals. El cas més sagnant és el de la línia de Manresa.

Segons l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, la falta d’inversions en aquesta línia de tren provoca un servei precari tant pel que fa a avaries com en lentitud dels combois. “La gent opta per buscar alternatives a un servei que requereix tres hores per fer el desplaçament entre Cervera i Barcelona, quan per carretera es tarda tres vegades menys per fer el mateix recorregut.”

Per a Ramon Royes, aquesta “precarietat històrica per als usuaris de les zones rurals suposa un greuge comparatiu amb els usuaris de les zones metropolitanes, ja que els situa a la cua dels serveis ferroviaris de transport i això, en última instància, provoca la despoblació de la zones que ja són les menys poblades de l’interior de Catalunya”.

En aquest sentit, manifesta que “avui, per raons de treball, es requereix un transport eficient per comunicar-se amb Manresa i Barcelona, i ens trobem amb una oferta obsoleta que només permet desplaçar-se fins a Barcelona a la mateixa velocitat que fa 160 anys, quan es va posar en marxa la línia”. S’hi uneixen les contínues avaries en la línia “que es resolen amb pegats, sent sempre els usuaris els que pateixen les deficiències del transport”. Per a Royes, “el centralisme pesa massa a l’hora d’invertir i les zones menys poblades són sempre les més perjudicades”.

Segons l’alcalde, en l’actualitat el tren s’utilitza bàsicament per a desplaçaments en direcció a Lleida, que és el tram amb una freqüència horària més alta i té menys avaries.

En el mateix sentit es manifesten diversos usuaris d’aquesta línia, que coincideixen que l’ús del tren és majoritari en direcció a Lleida. Amb tot, mentre que alguns afirmen que ha millorat la comoditat en alguns combois, d’altres indiquen que en general es tracta d’una oferta obsoleta.

Precisament, la línia de Manresa ha tingut en els últims mesos dos accidents mortals. El primer va tenir lloc el novembre passat, quan un despreniment per les pluges d’aquells dies a l’altura de Vacarisses va provocar que el comboi descarrilés i morís una persona i unes altres 41 van resultar ferides.

D’altra banda, l’altre accident mortal va ocórrer el 8 de febrer, quan dos trens van xocar frontalment a prop de l’antic baixador de Castellgalí, al Bages, hi hi va haver un mort i més de seixanta ferits.

Un tren de rodalies parat en una estació.

Un tren de rodalies parat en una estació.SEGRE

Un tren de rodalies parat en una estació.

Un tren de rodalies parat en una estació.SEGRE

Un tren de rodalies parat en una estació.

Un tren de rodalies parat en una estació.SEGRE

tracking