SEGRE

ECONOMIA URBANISME

Polèmica per les condicions del crèdit de les torres de la Llotja

La Paeria renuncia a demanar-ne la reversió si no es construeixen per no assumir el deute || L’oposició critica que la ciutat perdi la possibilitat de recuperar el terreny

Imatge virtual de les dos futures torres de pisos que està previst que es facin al costat de la Llotja.

Imatge virtual de les dos futures torres de pisos que està previst que es facin al costat de la Llotja.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració del Centre de Negocis i Convencions (CNC) va aprovar ahir amb els vots a favor de PSC i Ciutadans posposar el rang hipotecari dels terrenys de la primera de les anomenades torres de la Llotja perquè el Banc Santander pugui optar a la reversió dels terrenys en el cas que Metrovacesa, actual propietària del terreny, no construeixi els pisos de la primera torre. Aquesta era una condició indispensable que l’entitat bancària posava a Metrovacesa per concedir el crèdit que permetés iniciar l’obra i, en cas que finalment no es construïssin les torres, la finca quedés de la seua propietat. Així ho va assegurar l’alcalde, Fèlix Larrosa, que va precisar que “en el seu moment vam cobrar 50 milions per la finca i les obres van començar ben aviat. Per la qual cosa vam canviar el dret preferent en favor de qui escripturarà la hipoteca de l’obra per facilitar les vendes”.

Aquesta operació va ser criticada pel PDeCAT, ERC i la Crida, que van votar, en contra d’aquesta decisió. En aquest sentit, el conseller delegat de la CNC, Rafel Peris, va precisar que la modificació només afectaria “els terrenys de la primera torre, continuem mantenint la condició resolutòria de la resta de la finca” i que “és una pràctica habitual que es fa a les finques de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, per exemple, per evitar especulació i assegurar-se que les obres es fan”. El PDeCAT ja va criticar dimarts que “si tan segura està Metrovacesa i hi ha tantes vendes, per què posa aquesta condició?”. ERC va alertar que d’aquesta manera “es perd l’oportunitat que el solar torni a mans públiques” i que l’operació “només beneficia interessos privats”, mentre que l’edil de la CUP Francesc Gabarrell va criticar “l’opacitat d’aquesta operació immobiliària que es venia com el gran projecte de la ciutat i ara veiem que falta inversió per fer-lo”.

Paral·lelament, el consell de la CNC va fer balanç dels pressupostos del 2018 i Peris va destacar que els ingressos van augmentar un 61% i es van obtenir 178.000 € de benefici “sense comptar les amortitzacions de deute i el manteniment de l’edifici”. Gabarrell va respondre que “si afegim aquests apartats, ens queda un saldo negatiu de 1.284.940 € que demostra que la Llotja és inviable”.

D’altra banda, també es va aprovar la cessió de 26 places del pàrquing de la Llotja a Vithas Salut, que amplia les instal·lacions amb una àrea de ressonàncies magnètiques.

tracking