SEGRE

URBANISME COMERÇ

Un estudi conclou que la ciutat de Lleida necessita un centre comercial

Afirma que el sector i les entitats avalen que es faci a l’estació || Diu que recuperaria 170 dels 497 milions que gasten lleidatans a Saragossa i Barcelona

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un estudi encarregat per la Paeria conclou que el 91% de representants d’una cinquantena d’entitats –entre agents del territori, grups polítics, associacions de comerciants, patronals, la Universitat de Lleida (UdL), centres de formació i grans superfícies– està a favor de promoure un centre comercial a la ciutat, en concret, a l’estació de Renfe. Així ho va explicar ahir Xavier Abad, de Bim Consultors, que l’últim any ha elaborat l’estudi. “Els resultats indiquen que volen que el centre comercial sigui al més cèntric possible i que no estigui sobredimensionat”, va assenyalar, i va afegir que “el millor seria una superfície de 50.000 metres quadrats”. S’ha de recordar que el pla de l’estació preveu una gran zona comercial de 60.000 metres quadrats.

Abad també va explicar que una de les conclusions de l’estudi destaca la falta de lleure (com cines i activitats familiars) i restaurants. “El visitant que ve a Lleida a comprar, majoritàriament a l’Eix Comercial, s’hi passa entre dos i tres hores, temps que s’allargaria amb més lleure i restauració”, va manifestar.

L’ajuntament vol una Taula del Comerç per impulsar i desenvolupar estratègies per al sector

Va destacar que el comerç lleidatà s’està recuperant de la crisi, però que li falta avançar en l’àmbit online i a articular més interrelació. “Els establiments funcionen per barris [Eix Comercial, Zona Alta i d’altres], no hi ha una cohesió i això els perjudica”, motiu pel qual va recomanar que les associacions de comerciants estableixin relacions conjuntes “per potenciar més el sector”.

L’estudi n’avala un altre de presentat el mes de juliol sobre l’impacte econòmic de nous equipaments comercials, elaborat per Imse i RBD. “Coincidim que Lleida perd 497 milions d’euros a l’any per la fuga comercial a Barcelona o Saragossa i que 170 són recuperables amb més oferta i un centre comercial”, va manifestar Abad. Arran de l’informe, l’alcalde, Fèlix Larrosa, i el regidor de Promoció de la Ciutat, Rafel Peris, van anunciar una inversió de mig milió d’euros en tres anys per al comerç tradicional i de proximitat. “Es recaptaria gràcies a l’Impost d’Obres i Construccions (ICIO) per la implantació de noves superfícies”, van explicar.

Peris va anunciar que la Paeria ha elaborat una estratègia amb dinou línies per innovar i potenciar el sector comercial i executar-les immediatament. “Proposem que es creï la Taula del Comerç per tenir un espai de diàleg i de treball conjunt entre tots els agents vinculats amb el comerç”, va explicar, i va afegir que “seria l’encarregada d’executar les mesures”.

Entre aquestes mesures figuren crear un cens de locals buits, un observatori del sector, una oficina de suport, una borsa de treball i una aplicació mòbil.

Vista de la Rambla Ferran de Lleida, amb l'estació de Renfe al fons.

Foment es compromet a reactivar el pla de l'estació de LleidaSEGRE

Presentació de l’estudi ahir a la Llotja.

Presentació de l’estudi ahir a la Llotja.ÒSCAR MIRÓN

tracking