SEGRE

ESGLÉSIA PEDERÀSTIA

Comissió del bisbat de Solsona per investigar abusos a menors des del 1930

El bisbat de Solsona ha posat en marxa una comissió d’investigació de possibles casos d’abusos sexuals a menors i adults vulnerables en mans de sacerdots de la diòcesi des del 1930. Es tracta del primer bisbat lleidatà que pren aquesta mesura i també crea una oficina per atendre les víctimes, a les quals anima a denunciar.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una missa a Tàrrega.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una missa a Tàrrega.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, anuncia a la carta dominical d’aquesta setmana la posada en marxa d’una comissió d’atenció a les víctimes i de protecció dels menors i adults vulnerables, a més d’iniciar la investigació de qualsevol cas d’abusos sexuals a la diòcesi des del 1930 fins a l’actualitat. És el primer bisbat de les comarques lleidatanes que pren aquesta mesura, després de destapar-se diversos casos d’abusos a menors per part de sacerdots o persones properes a l’Església, i que Novell ja va anunciar fa un mes. A preguntes d’aquest diari, els bisbats de Lleida i l’Urgell van assenyalar que encara no s’ha fet cap pas en aquest sentit, tot i que no es descarta.

La comissió de la diòcesi de Solsona la presideix una dona i un dels integrants ja té assignada la tasca d’analitzar els expedients de tots els sacerdots que han prestat serveis a la diòcesi de Solsona des del 1930 per detectar qualsevol possible cas d’abús. L’objectiu, afegeix, és esbrinar si s’ha produït algun tipus d’ocultació i, si es donés el cas, que es pugui reconèixer públicament i demanar perdó. A la carta, Novell assenyala que també s’ha creat una oficia d’atenció a les víctimes i posa a disposició un correu electrònic (abusos@bisbatsolsona.cat) i un telèfon (677 830 503) perquè tota possible víctima o persona coneixedora d’algun delicte comès per un clergue ho pugui denunciar.

“No dubteu que si els delinqüents segueixen vius, actuarem amb determinació”, assenyala el bisbe. Per fer-ho, Novell anima les víctimes a denunciar. Després de la creació d’aquesta comissió, el bisbat de Solsona farà públic un informe a finals d’any per revelar els casos coneguts. Actualment, insisteix el bisbe, no es té constància de cap a la diòcesi.

Al conjunt de Catalunya hi ha altres comissions d’aquest tipus, com les de les diòcesis de Barcelona, Tarragona i Girona. El bisbat de Vic va anunciar la seua creació ahir mateix. Amb motiu de la cimera antipederàstia celebrada al Vaticà fa un mes, els bisbes catalans es van comprometre a investigar tots els possibles casos d’abusos.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una missa a Tàrrega.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, durant una missa a Tàrrega.ACN

tracking