SEGRE

EDUCACIÓ INCLUSIÓ

Centres que són tot oïdes

L’institut Ronda i el col·legi Joc de la Bola escolaritzen una trentena d’alumnes amb dèficits d’audició en classes ordinàries, amb personal especialista de suport || Diverses hores a la setmana treballen en petits grups per reforçar continguts i alguns reben atenció individual

Una de les mestres especialistes atén alguns dels alumnes amb dèficit d’audició a l’institut Ronda.

Una de les mestres especialistes atén alguns dels alumnes amb dèficit d’audició a l’institut Ronda.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una trentena d’alumnes amb dèficit auditiu en diferents graus estan escolaritzats a Lleida en centres ordinaris, com la resta d’estudiants, encara que amb personal de suport, com mestres especialistes en audició i llenguatge, logopedes i una adaptació curricular. A la capital, els centres d’agrupació d’alumnat sord són l’escola Joc de la Bola, per a estudiants d’Infantil i Primària, i l’institut Ronda, per als de Secundària. L’escola La Valira de la Seu d’Urgell també disposa d’un projecte específic.

Laia Sanahuja i Lídia Folguera són les mestres d’audició i llenguatge de l’institut Ronda, referent per a alumnes sords i amb trastorns del llenguatge des del curs 2015-2016, i atén actualment vuit estudiants amb diferents nivells de discapacitat auditiva i dificultats amb el llenguatge.

Expliquen que l’objectiu del SIAL (serveis de suport intensiu a l’audició i el llenguatge) és la seua inclusió en el centre, perquè aprenguin i participin en les activitats en igualtat d’oportunitats que la resta de companys. Per a això, ajuden els alumnes dins de l’aula ordinària (interpretant una classe en llengua de signes o reforçant el que explica el docent) i fora de classe en grups reduïts (anticipant continguts curriculars, per exemple), o oferint atenció individual. Per exemple, amb alguns treballen en petits grups entre dos i tres hores a la setmana i la resta d’hores, segueixen la classe convencional. I si ho necessiten els adapten les avaluacions. Alguns dels alumnes destaquen la importància d’aquesta ajuda individualitzada per poder seguir el curs amb normalitat, tot i que afirmen que prefereixen ser a l’aula amb els seus companys, amb qui estan perfectament integrats.

La directora del col·legi Joc de la Bola, Carme Cases, explica que són un centre d’agrupació d’alumnat sord des del curs 2011-2012 i ara escolaritzen vint-i-dos alumnes des de P-3 fins a sisè de Primària. Disposen de dos mestres d’audició i llenguatge a temps complet i una a mitja jornada, així com un mestre de suport, tècnics d’educació infantil i especial i un auxiliar d’educació especial. Remarca que gràcies a ells poden atendre els alumnes en la seua classe ordinària i en aules específiques, i afegeix que adapten el currículum educatiu en funció de les necessitats de cada nen.

La resta de l’horari lectiu està “completament adaptat amb l’ajuda de llenguatge de signes en català” i a nivell curricular està exempt de les matèries de llengua castellana i anglesa, explica Mata.

Segons la tutora, el nivell de comunicació de l’alumne amb la resta de companys “és bastant fluid” i assegura que “amb el pas dels anys, molts d’ells ja saben bastantes nocions de llenguatge de signes i el nen també està aprenent a llegir els llavis”. El centre disposa de diccionaris de llenguatge de signes que els companys consulten sovint.

El col·legi La Valira de la Seu escolaritza un alumne amb aquest dèficitEl col·legi públic La Valira de la Seu d’Urgell implementa des de fa nou anys un projecte específic per ajudar un alumne amb dèficit auditiu total, escolaritzat al centre quan tenia només tres anys i que ara cursa sisè de Primària. El centre ha anat adaptant el currículum escolar de l’alumne curs després de curs i els professionals que treballen diàriament amb el petit s’han format en llenguatge de signes per poder comunicar-se amb ell. Mireia Mata, tutora de l’alumne, explica que un mestre d’audició i llenguatge treballa de forma específica amb el nen tres hores a la setmana, sobretot en les hores de ciències perquè l’alumne pugui seguir la classe, i que es coordina amb un especialista en logopèdia del CREDA (Centre de Recursos Educatiu per a Deficients Auditius), que també treballa amb el menor tres hores i mitja més a la setmana “per reforçar la lectoescriptura”.

Una de les mestres especialistes atén alguns dels alumnes amb dèficit d’audició a l’institut Ronda.

Una de les mestres especialistes atén alguns dels alumnes amb dèficit d’audició a l’institut Ronda.ÒSCAR MIRÓN

tracking