SEGRE

HABITATGE CONSEQÜÈNCIES

El preu del lloguer a Lleida es dispara per l'auge d'arrendar habitacions

Fa cinc anys que el preu mitjà dels pisos de lloguer a Lleida puja i ja és de 430 euros al mes, però es dispara i arriba a doblar-se quan el propietari vol llogar-lo per habitacions. Una família afirma que paga 350 per un pis i que l’amo no li renova el contracte perquè vol arrendar-lo a diverses persones i cobrar fins a 900 euros.

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa cinc anys que el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Lleida puja i ja és de 432,32 euros, mentre que el 2014 era de 375,19 euros, segons les dades oficials de la Generalitat. A aquest fenomen s’hi afegeix que quan el propietari vol llogar el pis per habitacions l’import pot arribar a doblar-se, situant-se fins als 900 euros, segons experts immobiliaris.

Afirmen que a Lleida hi ha amos d’habitatges que lloguen el pis per habitacions a diverses persones (generalment estudiants) per cobrar més, entre 150 i 250 euros al mes de mitjana per estada.

“A una família se li lloga un pis de quatre dormitoris per uns 600 euros, però dividint el mateix habitatge podria cobrar uns 800 euros”, va explicar el president del Col·legi d’Agents de la Porpietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve, que va afegir que a Barcelona el fenomen és molt més comú, on es fan contractes individuals (vegeu el desglossament).

Responsables d’immobiliàries lleidatanes van coincidir que els destinataris són majoritàriament estudiants i, en alguns casos, persones de fora que vénen a treballar. “Són al voltant del trenta per cent dels buscadors d’habitatges de lloguer”, van afirmar i van afegir que “en els últims anys els propietaris busquen cada vegada més aquest tipus de perfils, al ser més rendible”.

Rècord històric de contractes

El sector immobiliari s’està recuperant de la crisi, els preus són gairebé els mateixos i el nombre de contractes de lloguer firmats a la província durant l’any passat va assolir un rècord històric, al situar-se en els 6.679, quan fa tot just 10 anys no arribaven als 2.000. De fet, segons Esteve, l’augment dels preus de lloguer es deu que la demanda puja.

Va apuntar que recuperar valors d’abans de la crisi del 2008 confirma que s’està avançant cap a una estabilització en el sector. “Els preus ja han pujat i creiem que es refermaran. El pitjor ja ha passat, atès que a finals del tercer trimestre de l’any passat hi va haver una pujada que afortunadament s’ha vist reduïda a la mitjana anual”, va sentenciar.

Més d’un centenar d’ofertes que van des dels 120 als 350 euros

L’arrendament d’habitacions és una opció que cada vegada guanya més adeptes a la província, especialment a la capital, on ja es compten més d’un centenar d’aquest tipus d’ofertes. Aquesta modalitat de contractes de lloguer és legal i, en aquest sentit, pot fer-se habitació per habitació, com succeeix en grans ciutats com Barcelona, o es fa un contracte únic que inclou les persones que ocupen cada dormitori, com ocorre a Lleida ciutat.

La majoria de les persones que ofereixen una habitació l’oferten a través dels portals immobiliaris online i el seu preu oscil·la entre els 120 i els 350 euros. Asseguren que és aquest un mètode més efectiu que posar tot el pis de lloguer i que cada vegada atreu més interessats, especialment estudiants.

La majoria lloga les habitacions amb un objectiu merament econòmic, per tenir un ingrés extra o poder pagar la hipoteca i les despeses quotidianes de la llar. No obstant, alguns dels que posen en arrendament habitacions ho fan per tenir més companyia a casa.

Els motius pels quals els propietaris d’immobles cada vegada es decanten més per arrendar habitacions són, bàsicament, per l’elevat preu del lloguer, de forma que els surt més rendible, i perquè és una manera més ràpida d’atreure possibles interessats, assegura el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve.

No obstant, tant llogaters com els agents immobiliaris recomanen ser molt selectiu i anar amb prudència a l’hora de buscar company de pis.

La limitació de les tarifes dels lloguers, encara pendent Establir una limitació màxima en els preus del lloguer va ser un dels principals motius pels quals el Govern de Pedro Sánchez va proposar a finals de l’any passat establir una nova  normativa. No obstant, només van poder arribar a un acord de mínims que es va aprovar a través d’un reial decret a finals de febrer en el qual ampliava la durada de les pròrrogues del contracte però no establia cap tipus de limitació als preus. Arran d’aquest succés, la consellera de Justícia, Esther Capella, va anunciar el març passat que la Generalitat prepara una llei, a través del Codi Civil català, que allargarà la durada mínima dels contractes a entre sis i deu anys i limitarà els preus.

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.

Imatge d’edifici amb cartell de lloguer de pis.ÒSCAR MIRÓN

tracking