SEGRE

SANITAT PROFESSIONALS

L'hospital Arnau de Lleida necessita més professionals de tres especialitats

El gerent de l’ICS a Lleida afirma que ara va “just” d’aquests metges || Advoca perquè altres professionals assumeixin tasques que actualment fan els facultatius, com passa al Regne Unit

Imatge d’arxiu d’un TAC a la Unitat de Radiologia de l’hospital Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu d’un TAC a la Unitat de Radiologia de l’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A dia d’avui, l’hospital Arnau de Vilanova va “just” d’especialistes de Radiologia, Oftalmologia i Urologia, segons va afirmar ahir el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, que va advocar per canviar el model del sistema sanitari perquè altres professionals facin tasques que fins ara porten a terme els metges i d’aquesta manera “treure’ls” sobrecàrrega laboral.

“Actualment, el radiòleg és qui fa l’ecografia, quan la podria fer un tècnic de radiologia, per la qual cosa l’especialista només hauria de valorar-la”, va posar com a exemple, i va destacar que el sistema sanitari anglosaxó funciona d’aquesta manera. De fet, va dir que la conselleria de Salut treballa per millorar el sistema a Catalunya i, entre altres actuacions, al desembre va crear la Direcció General de Professionals amb l’objectiu de vetllar per l’ordenació, la formació i el desenvolupament professional.

Sanitat preveu que els MIR entrin en borses de treball per cobrir places vacants a cada comunitat

I és que la falta d’especialistes no afecta només l’Arnau. Tant a Espanya com a Catalunya ens trobem en la mateixa situació i actualment molts hospitals necessiten digestòlegs, anestesiòlegs i especialistes de cirurgia general”, va subratllar, i va recordar que la que es troba en una situació crítica és l’Atenció Primària, on falten metges de família i pediatres.

“Quan parlem de canviar el model, també afectaria Primària, on la revisió del nen sa la podria dur a terme una infermera pediàtrica, en lloc de l’especialista”, va assenyalar en aquest sentit Cortada.

A Lleida, la Societat Catalana de Pediatria afirma que el 30 per cent de les places estan ocupades per metges no especialitzats.

Malgrat la situació al sistema sanitari, Cortada va advocar perquè el ministeri de Sanitat ofereixi les places necessàries de cada especialitat per als Metges Interns Residents (MIR).

Precisament, el ministeri preveu que els MIR saltin directament a les borses de treball autonòmiques, una vegada finalitzin el període de formació. Aquesta mesura, que s’aplicarà a “mitjà termini”, té l’objectiu que “les comunitats autònomes facilitin acords que permetin la incorporació dels residents a les places vacants que es generin”, segons indica el document del ministeri, que haurà de ser aprovat per les comunitats autònomes. A més, també planteja la possibilitat d’oferir contractes de fins a dos anys als MIR que acabin la residència.

Alerten que falten més dels cinc-cents fàrmacs que admet Sanitat El president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, Jesús Aguilar, va avisar ahir que, a més del desproveïment de medicaments reconegut pel ministeri de Sanitat (un total de 496), el que més els preocupa és que n’hi ha d’altres en la mateixa situació que no estan declarats com a desproveïts. “Estem molt preocupats, però una cosa és el desproveïment que està marcat per l’Agència Espanyola de Medicaments i una altra de diferent, que és el que més ens preocupa, és la manca de fàrmacs que no estan declarats com a desproveïts i que ens resulta impossible trobar per atendre els pacients”, va assenyalar. Segons assenyala un estudi, els farmacèutics dediquen set hores de la seua feina a buscar el medicament que necessita el pacient. A més, Aguilar va afirmar que “als metges tampoc se’ls informa dels desproveïments, com el de l’Adiro, per la qual cosa hi ha molt a millorar”.

tracking