SEGRE

UNIVERSITAT POLÈMICA

La Universitat de Lleida 'convida' un professor a deixar de fer classe per comentaris sexistes

Un professor del doble grau de Fisioteràpia i Nutrició del campus d’Igualada de la Universitat de Lleida ha deixat de fer classe al rebre la UdL queixes d’alumnes per comentaris que consideren sexistes. La UdL assegura que li va proposar que demanés una excedència o obriria un expedient, davant de la qual cosa la va sol·licitar per quatre anys.

Imatge d’un edifici del campus de la Universitat de Lleida (UdL) a Igualada.

Imatge d’un edifici del campus de la Universitat de Lleida (UdL) a Igualada.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida (UdL) va convidar un professor del doble grau de Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica del campus d’Igualada a agafar-se una excedència al rebre a finals de gener queixes per escrit d’alumnes per haver efectuat comentaris sexistes, segons va confirmar ahir el vicerector de Personal Acadèmic, Carles Capdevila. Va explicar que li van oferir aquesta possibilitat en lloc d’obrir un expedient “que té una durada i requereix que els alumnes declarin, per apartar el professor de classe i protegir l’anonimat dels estudiants”. Va afegir que el professor va acceptar i va sol·licitar una excedència de quatre anys. “Actituds com aquesta no es poden deixar passar”, va rubricar.

Capdevila va relatar que, just abans de començar l’actual semestre, “un grup d’estudiants, noies i nois, de forma anònima van fer arribar un escrit a la facultat en què es queixaven d’algunes actituds inapropiades i comentaris inadequats d’un professor”. Va detallar que “algunes classes de fisioteràpia es fan amb els alumnes en banyador o en roba interior, per ensenyar sobre músculs, i de vegades feia algun comentari com «que guapa que estàs» i això pot els fer sentir incòmodes”. “La facultat ens ho va dir i vam demanar un informe al centre Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL. El centre va anar a Igualada a parlar amb els estudiants i ens va dir que ho investiguéssim i que s’informés el professor”, va indicar el vicerector. Va destacar que “els serveis jurídics de la UdL no hi van veure indicis de delicte, però sí una actitud que podia ser constitutiva d’una falta greu, que se sanciona amb un mes de suspensió de treball i sou, o dos anys si es considera que la falta és molt greu”. “Però el procediment duraria més. Aleshores un divendres se li va donar l’opció d’anar-se’n amb una excedència i dilluns la va demanar per quatre anys”, va subratllar. Capdevila va recalcar que “si tornés i s’insinués alguna cosa, no ens ho pensaríem dos vegades i obriríem expedient”.

La Universitat argumenta que va optar perquè se n’anés per preservar l’anonimat dels alumnes

La degana d’Infermeria i Fisioteràpia, Judith Roca, va postil·lar que les queixes procedeixen d’alumnes de tercer i algun de segon, i va precisar que les d’estudiants nois són per “solidaritat” per comentaris efectuats a noies, com anomenar-les “carinyo”, que els “molestaven” i els semblaven “poc adequats. La Universitat de Lleida va remarcar que no es tracta de “cap denúncia per un delicte”.

El docent: “No he tingut queixes per llenguatge sexista”

El professor afirma que “en més de vint-i-cinc anys d’exercici de la professió i de docència universitària no he tingut mai queixa de cap alumne per l’ús de llenguatge sexista, ni per assetjament, ni per cap altre motiu” i assegura que l’excedència és “de caràcter estrictament voluntari i personal per poder complir les meues obligacions professionals i atendre els meus projectes personals”. Veu “aquestes greus acusacions com una atac a la meua persona i vàlua professional conseqüència de la meua recent elecció com a degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya”, i argumenta que va vèncer la candidatura encapçalada per un docent de la UdL que era el seu “cap de personal immediat”. Destaca que les seues “avaluacions com a professor a la UdL han estat de forma molt majoritària excel·lents” i detalla que del 2010 al febrer del 2019 ha impartit docència “amb normalitat i sense que tingui coneixement de cap queixa per part d’alumnat”. Diu que la seua situació en els últims anys a la UdL “la vaig considerar molt propera al mòbing” i denúncia que va ser “relegat” de les seues funcions. “L’ús de temes tan sensibles com el llenguatge sexista per fer atacs de caràcter personal i per a interessos personals són molt perjudicials per a qui pateix aquestes acusacions, però també per a la multitud de persones que pateixen en el dia a dia aquesta xacra i no ajuden a millorar la percepció d’aquest problema davant de la societat”, diu.

Un curs ‘online’ sobre violència de gènere, amb 2.700 inscrits El vicerector de Docència, Francisco García, va afirmar que la societat està molt conscienciada amb qüestions de gènere i va apuntar que volen oferir formació on line a centres educatius per saber detectar problemes ja al pati i aprendre que s’han de denunciar. També va explicar que un curs online i gratuït de la UdL i el Centre Dolors Piera per detectar violència masclista té 2.700 inscrits de noranta-cinc països. I la degana de la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, Judith Roca va dir que impartiran “formació sobre assetjament” després de demanar-la alumnes. “Com a professionals de ciències de la salut hem de ser sensibles.”

tracking