SEGRE

POLÈMICA ABUSOS SEXUALS

Primeres set denúncies per abús sexual als Maristes Lleida als anys setanta

Set homes que avui tenen entre 44 i 52 anys han destapat el primer cas de pederàstia en un col·legi religiós de Lleida a l’assegurar que van patir tocaments al Maristes Montserrat a la dècada dels setanta i principis dels vuitanta. L’agressor seria un religiós que aprofitava les revisions mèdiques per fer tocaments als nens.

Vistes del col·legi lleidatà Maristes Montserrat, on suposadament hi va haver casos de pederàstia.

Vistes del col·legi lleidatà Maristes Montserrat, on suposadament hi va haver casos de pederàstia.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set homes d’entre quaranta-quatre i cinquanta-dos anys han destapat el primer cas de pederàstia en un col·legi religiós de Lleida a l’assegurar que van patir tocaments d’un religiós al col·legi Maristes Montserrat de Lleida als anys setanta i principis dels vuitanta, segons va publicar ahir El Periódico. Un dels exalumnes, Òscar S.C., relata que el ja difunt germà Moisés, fa uns quaranta anys, aprofitava unes revisions mèdiques per fer tocaments als nens.

El conegut documental Examen de conciencia els va animar a treure a la llum el que expliquen que era “un secret de domini públic” entre la institució, a la qual anaven “famílies conservadores amb pànic de protagonitzar escàndols, i menys un que inclogués abusos sexuals de menors a l’Església”.

Es tracta del primer cas de pederàstia en un col·legi religiós de Lleida que surt a la llum

Anima les víctimes a posar-se en contacte amb el col·legi per rebre atenció adequada

Segons relaten a l’entrevista que van concedir a l’esmentat diari, Moisés s’aprofitava de les revisions mèdiques que efectuava una infermera per abusar dels nens, que havien de despullar-se a l’aula i anar en roba interior fins al despatx on els mesuraven i comprovaven si tenien fimosi.

Era abans d’aquestes consultes quan Moisés aprofitava per tocar-los els genitals. En el cas d’Òscar i Jordi L.S., que en el moment dels fets tenien nou anys, van pensar que allò era normal, ja que suposar que un home religiós actuava malament era inconcebible per a ells en aquella època. A.J.B. i G.P.A. són els exalumnes més antics i expliquen que quan Moisés abusava d’ells a mitjans dels anys setanta, el religiós “es comportava com un depravat que intentava ficar mà sense cap tipus de control”.

Quan va tocar la resta, el germà Moisés simulava formar part de la inspecció sanitària. G.P.A. va veure en una ocasió com abusava d’un altre nen, mentre que a Xavi, l’únic dels exalumnes que han demanat utilitzar un nom suposat, li va tocar el penis mentre orinava als lavabos del col·legi. Encara que asseguren que són conscients que els docents actuals no tenen res a veure amb el passat dels Maristes, expliquen que “volem que se sàpiga que això també passava aquí, ja que si algun dels nostres fills patís el mateix seríem incapaços de relativitzar-ho com vam fer amb nosaltres”.

L’agressor, que complia les funcions d’un conserge del col·legi, va morir fa anys a les Avellanes. Després de destapar els casos de pederàstia als Maristes de Lleida, Òscar va explicar que ha rebut testimonis d’altres casos similars a través del correu abusosmaristeslleida@gmail.com.

“Tenim els mecanismes professionals externs i independents per prestar atenció i, per tant, animem qualsevol presumpte afectat que es dirigeixi a l’escola per poder rebre l’atenció adequada”, expliquen.

En relació amb l’antiguitat dels abusos, des de la direcció del col·legi lleidatà apunten que “per desgràcia, estem parlant de presumptes fets molt antics difícilment verificables, per això és important denunciar per les vies adequades i no només a través dels mitjans de comunicació”.

En aquesta línia, la directora dels Maristes Montserrat, Mary Rius Sabador, subratlla al comunicat que “volem poder atendre adequadament les víctimes, avui el camí que s’ha recorregut ens permet tenir el convenciment que les nostres escoles són segures”.

Així mateix, Sabador afegeix a l’escrit que “treballem des de fa anys en la formació i conscienciació de tota la comunitat educativa i en el desenvolupament dels mecanismes que permetin empoderar tots els alumnes del nostre centre”.

tracking