SEGRE

PEDERÀSTIA POLÈMICA

Apareixen més denúncies per abús sexual a Maristes Lleida als setanta

Arran de l’aparició de testimonis que relaten que un religiós els va fer tocaments || Les víctimes estudien presentar una denúncia col·lectiva en els pròxims dies

Vista del col·legi Maristes Montserrat de Lleida.

Vista del col·legi Maristes Montserrat de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys tres homes més han denunciat haver patit abusos sexuals al col·legi Maristes Montserrat de Lleida als anys setanta i principis dels vuitanta. S’afegeixen així a les set denúncies que va fer públiques divendres El Periódico i ja són deu en total, encara que no es descarten que vagin sortint a la llum nous casos. De fet, les víctimes van assegurar SEGRE que després de la publicació en aquest diari barceloní, en el qual van difondre un correu per rebre denúncies, han tingut coneixement de més casos. Així mateix, van assegurar que estudien si en els pròxims dies presenten una denúncia col·lectiva als Mossos d’Esquadra.

L’objectiu, assenyalen, és donar veu a possibles víctimes que hagin patit abusos en aquest centre religiós, i també valoraran la resposta que tingui el col·legi sobre aquesta qüestió. Segons es va fer públic divendres, aquests homes coincideixen a assenyalar el germà Moisés, ja mort, com a autor dels abusos, que duia a terme aprofitant les revisions mèdiques. Les víctimes expliquen que el religiós “es comportava com un depravat que provava de ficar mà sense cap mena de control”. Les víctimes, que tenen ara entre 44 i 52 anys, asseguren que són conscients que els docents actuals no tenen res a veure amb el passat dels Maristes, però destaquen que han volgut explicar-ho “perquè si algun dels nostres fills patís el mateixos seríem incapaços de relativitzar-ho com fem amb nosaltres”. L’agressor, que complia les funcions d’un conserge al col·legi, va morir fa anys al monestir de les Avellanes. Les víctimes del col·legi de Lleida van assenyalar que es van animar a denunciar al veure el documental Examen de conciencia, que tracta sobre els abusos en un altre col·legi Marista, el de Sants-les Corts, i altres institucions. Després de destapar els casos de pederàstia als Maristes de Lleida, les víctimes han posat en marxa un correu electrònic (abusosmaristeslleida@gmail) amb l’objectiu d’obtenir més testimonis.

Són les primeres denúncies que fan referència a un centre religiós de Lleida que surten a la llum

“Comptem amb els mecanismes professionals externs i independents per donar atenció i, per tant, animem qualsevol presumpte afectat a dirigir-se l’escola per poder rebre l’atenció adequada.” El col·legi, així mateix, va assegurar al comunicat que treballen des de fa anys “en la formació i en la conscienciació de tota la comunitat educativa i en el desenvolupament dels mecanismes que permetin empoderar tots els alumnes del centre”.

La direcció del centre diu que no tenia constància dels abusos

Després de la publicació dels presumptes casos d’abusos sexuals fa aproximadament quaranta anys a Maristes Montserrat de Lleida, el centre va difondre divendres un comunicat en el qual va assegurar que “no teníem ni tenim cap constància prèvia dels comentaris”, alhora que va animar les víctimes a contactar amb l’escola.

tracking