SEGRE

ENSENYAMENT BALANÇ

La religió perd un terç d'alumnes en una dècada als col·legis públics de Lleida

Només la cursen un 42,9%, mentre que a la concertada s’eleva al 95,6 per cent || Està a punt de ser minoritària en el global de pública i privada a Primària i ESO, ja que un 49,4% opten per l’alternativa

Imatge d’arxiu d’un col·legi concertat de Lleida ciutat.

Imatge d’arxiu d’un col·legi concertat de Lleida ciutat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’assignatura de religió catòlica als col·legis de la província de Lleida ha anat clarament a la baixa en els últims anys. I és que actualment la cursen una mitjana del 55 per cent d’alumnes de centres públics i privats de Primària, gairebé quinze punts menys que durant el curs 2007-2008 (un 69,2 per cent) i vint-i-quatre menys que el 2002-2003 (79,05 per cent), segons dades del departament d’Educació. No obstant, si s’analitzen els percentatges per separat de centres públics i concertats, la diferència és abismal. Així, l’índex d’escolars que cursen religió a les escoles públiques de Lleida és només del 42,6 per cent, la qual cosa representa dos de cada cinc alumnes, quan durant el curs 2007-2008 era del 60,3 per cent i sis anys enrere, del 73,1 per cent. En canvi, en els col·legis concertats la xifra s’eleva fins al 95,6%, més del doble que als públics, ja que generalment els centres privats solen estar vinculats o fins i tot gestionats per congregacions o fundacions religioses. Una altra de les raons que poden explicar la disminució de la religió catòlica a les aules des de fa més de quinze anys és l’arribada d’estudiants estrangers, molts dels quals procedents de països amb religió islàmica.

Pel que fa a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), la mitjana d’estudiants que cursen actualment religió catòlica a la província de Lleida és gairebé deu punts més baixa que a la Primària i se situa en un 43,4%. Segons xifres d’Educació, es repeteix la mateixa situació que a Primària, de manera que als instituts públics l’índex descendeix al 27,1% mentre que als centres concertats s’eleva a un 87,8%. A la majoria d’instituts de Lleida s’ofereix religió catòlica en tots els cursos, encara que no és l’opció triada majoritàriament pels estudiants, segons van confirmar responsables dels instituts Gili i Gaya, Caparrella, Maria Rúbies, Josep Lladonosa, La Mitjana, Màrius Torres i Manuel de Montsuar.

A l’ESO, trien aquesta assignatura un 27,1% dels estudiants d’instituts públics de la província

En canvi, al Joan Oró no s’imparteix religió en un parell de cursos, ja que no hi ha alumnes que hagin escollit aquesta assignatura. Per la seua banda, al Guindàvols van explicar que a l’oferir religió com a matèria optativa hi poden anar estudiants de diferents grups del nivell.

Al conjunt de Primària i ESO, són un 50,6 per cent els alumnes que cursen religió, encara que realment és a la pública on menys estudiants escullen aquesta assignatura (un 36,9 per cent la cursa) davant el 92,3% de la concertada.

tracking