SEGRE

SANITAT TRACTAMENTS

L'Arnau ja hospitalitza a domicili una mitjana de 116 pacients al mes

L’hospitalització a domicili és una alternativa a l’ingrés en planta que cada any va a més. L’Arnau de Vilanova de Lleida s’ha convertit en un dels centres de referència d’aquesta modalitat, ja que el 2018 va ingressar a casa seua 1.395 pacients, xifra que representa el 24 per cent dels hospitalitzats a domicili pels vuit centres de l’ICS.

419335_1.jpg

419335_1.jpgAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un tracte més personalitzat, més comoditat i més probabilitats d’una recuperació satisfactòria. Aquests són els principals avantatges que ofereix l’hospitalització a domicili, de la qual l’Arnau de Vilanova s’ha convertit en un dels centres de referència a Catalunya. Prova d’això és que l’any passat va donar d’alta 1.395 pacients (xifra que suposa una mitjana de 116 al mes) a través d’aquest sistema, que permet que el malalt rebi a casa l’atenció mèdica necessària, un 2,65 per cent més que el 2017.

Són el 6,4 per cent del total d’altes que va donar el centre l’any 2018. El gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida (ICS), Jordi Cortada, va destacar que l’Arnau és el líder en l’hospitalització a domicili dels vuit hospitals que formen l’ICS, i va indicar que aquests 1.395 pacients representen el 24 per cent del total d’altes domiciliàries de l’ICS.

“Es guanyen llits lliures i el pacient es recupera millor estant a casa tranquil”, assegura un metge

L’Arnau va posar en marxa aquesta alternativa a l’ingrés en planta ara fa trenta anys, i des d’aleshores tant el nombre de pacients com els serveis que ofereixen aquesta opció no han fet més que augmentar. Tot aquell que rebi l’autorització del seu metge i resideixi a mitja hora de l’Arnau de Vilanova pot optar per aquest mètode per a la recuperació sempre que el seu estat ho faci viable. La durada mitjana dels ingressos a casa és de 10,43 dies i poden aplicar-se en casos com infeccions o insuficiències cardíaques, cremades i úlceres o les revisions i recuperacions postoperatòries.

Entre els beneficiaris també figuren els més petits. Des de l’any 2006, l’Arnau ofereix la possibilitat que els nadons prematurs o que hagin nascut amb algun tipus de patologia passin la fase final de la recuperació a casa. “Ara mateix tenim set nadons als seus domicilis, però la tendència va a més i enviem a casa tots els que podem”, assegura el cap de l’àrea de Pediatria, Eduard Solé. “Es tracta d’una manera de guanyar llits lliures per a les urgències, però alhora està demostrat que ser a casa ajuda tant físicament com psicològicament a la recuperació del pacient”, afirma l’adjunt en Cirrugia Vascular Fernando Guiu.

Respecte a la tasca de les infermeres, asseguren que l’atenció domiciliària és igual de dura que treballar en planta, encara que més agraïda. “Visitem set pisos al dia aproximadament i el nostre horari i ritme de treball és igual que els de planta”, assegura en aquest sentit Maria Antonia Massoni, una de les infermeres que visiten diàriament els pacients. “He treballat molts anys en planta i en porto també molts a domicili i no ho canviaria per res. Els pacients són molt agraïts, empatitzes moltíssim amb ells, crees un vincle”, sentencia Massoni.

419335_2.jpg

419335_2.jpgAMADO FORROLLA

tracking