SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Presó per a un lleidatà que reivindicava el seu dret a pegar els fills per educar-los

L’acusat justifica càstigs físics de forma reiterada basant-se en el seu “dret de correcció” || L’Audiència de Lleida rebutja els seus arguments i li imposa una pena de sis mesos de presó

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha condemnat un pare per maltractar de forma habitual els seus tres fills emparant-se, segons l’acusat, en el seu dret de correcció davant de la indisciplina dels menors. El tribunal rebutja el recurs interposat pel processat contra la sentència dictada en primera instància pel Jutjat Penal 2 de Lleida i confirma la pena de sis mesos de presó per un delicte de maltractament habitual en l’àmbit familiar. L’Audiència considera que ha quedat acreditat que l’acusat va colpejar en diverses ocasions els seus fills, maltractant-los i insultant-los, en algunes ocasions fins i tot arribant a fer-los sang a la boca o al nas, amb cops a les natges o un altre tipus d’agressions.

Per al tribunal, aquesta conducta s’“excedeix àmpliament” del dret de correcció moderat que s’atribueix als pares i que, tal com assenyala l’Audiència, ha de tenir sempre com a primer pilar l’interès del menor. En el recurs presentat, el pare ara condemnat al·legava que va actuar en la creença d’estar obrant a l’exercici legítim del dret de correcció, l’exercici del qual justificava amb una argumentació que sustenta un estudi acadèmic. A més, assenyalava que sempre actuava de forma proporcionada i que era ell que havia d’ocupar-se dels seus fills mentre que la seua mare “va adoptar un rol més permissiu” i els “consentia tots els seus capricis”. Per tot això, resumia que sempre va buscar el millor per als seus fills, encara que fos amb disciplina.

Tanmateix, la sentència assenyala que els nens eren sotmesos a càstigs físics. Per provar-ho, el tribunal se sustenta en unes fotografies que reflecteixen els senyals corporals, conseqüència dels cops, i fins i tot la mateixa declaració de l’acusat, que en el judici va reconèixer haver pegat al cul els seus fills en més d’una ocasió o haver-los estirat de les orelles com a càstig.

El tribunal també constata que les fotografies aportades mostren senyals físics dels cops que li va clavar al seu fill de 8 anys. Per a l’Audiència, tot això “evidencia un exercici equívoc, erroni i mal entès” del que es denomina dret de correcció.

El 2017, més de 80 lleidatans van acabar als tribunals per maltractar els seus fills.

Un altre pare va ser condemnat per agredir el seu fill per fer-se pipí A finals de l’any passat, l’Audiència ja va condemnar un home a 56 dies a treballs comunitaris per agredir el seu fill per fer-se pipí al llit. Segons la sentència, els fets van ocórrer el novembre de l’any 2016, mentre el petit es trobava al domicili del pare. La seua exparella, mare del menor, va acudir a la sortida del col·legi per veure el fill abans que el recollís el seu pare i va comprovar que en aquell moment no tenia cap tipus de lesió. Va ser l’endemà quan la van avisar des del col·legi que havien portat al nen a Urgències després de comprovar que tenia lesions a la cara, orelles i el clatell. Pel que sembla, la tutora del menor el va recollir quan el seu pare el va portar al col·legi i, després de treure-li la gorra i la bufanda, va veure que tenia “marques de sang” per tota la part superior del cos.

tracking