SEGRE

SUCCESSOS PEDERÀSTIA

Quatre exalumnes més relaten abusos a Maristes de Lleida

Nous testimonis revelen que els tocaments d’un religiós van començar a la postguerra

Vista del col·legi Maristes Montserrat de Lleida.

Vista del col·legi Maristes Montserrat de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns altres quatre exalumnes del col·legi Maristes Montserrat de Lleida han denunciat haver patit abusos sexuals per part del germà Moisès González, per la qual cosa ja són 14 les víctimes conegudes fins ara. Segons va informar ahir El Periódico, els nous testimonis revelen que els delictes del religiós van començar a la postguerra i van continuar al llarg de tota la seua trajectòria professional al centre, fins a mitjans dels 80. És el primer cas d’abusos sexuals a menors que s’ha destapat en un col·legi religiós de Lleida. Segons els nous testimonis, els abusos es remuntarien a l’any 1945, quan el germà Moisès tocava els nens a la sala d’actes del col·legi, durant la projecció de pel·lícules de cine o a l’interior de les aules quan exercia de professor de Primària. La víctima de més edat té ara 84 anys i és el testimoni més antic fins ara dels casos denunciats als col·legis Maristes de Catalunya, que acumula 47 denúncies. A Lleida, cap ha presentat denúncia policial encara.

Aquest home assenyala, segons aquesta informació, que tots els alumnes sabien que havien d’evitar pujar a l’estrada durant les classes perquè els tocava els genitals i que els pitjors abusos eren durant les projeccions de pel·lícules. Una altra de les víctimes assenyala que quan demanaven permís per anar al bany, el professor els tocava els genitals i els preguntava si podien aguantar una mica més, fins que els deixava anar. Aquest testimoni explica que el germà Moisès va passar de ser professor de Primària a bidell a finals dels 60 o principis dels 70. Els primers casos van sortir a la llum fa dos setmanes i les víctimes van posar a disposició un correu electrònic (abusosmaristeslleida@gmail.com) per obtenir més testimonis.

Les víctimes relaten que el religiós els tocava durant les projeccions de pel·lícules i fins i tot a classe

Des d’aleshores, hi ha dos casos nous. Un d’ells explica que el germà Moisès “entabanava les criatures de 6 i 7 anys amb caramels en forma de bastó, d’un pam de llarg, amb embolcalls transparents de ratlles blanques”. Un joc, relata, que consistia a fer-los “llepar el caramel, sense mossegar-lo, mentre ell l’anava canviant de mà”. També assenyalen que els abusos als anys 70 es cometien durant les revisions mèdiques.

tracking