SEGRE

HORTA MEDI AMBIENT

Un ramat de mil ovelles pasturarà en una finca municipal a Rufea per mantenir-la neta

Té 70 hectàrees i és l’única de què disposa l’ajuntament a l’Horta per a aquest objectiu, mentre que altres de la seua propietat les lloga per conrear || Un pastor ha estat qui n’ha sol·licitat l’ús per al maig

Imatge de la parcel·la, que té 70 hectàrees i es troba a la partida de Rufea.

Imatge de la parcel·la, que té 70 hectàrees i es troba a la partida de Rufea.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un pastor ha sol·licitat a la Paeria que mil ovelles puguin pasturar en una finca municipal a la partida de Rufea durant el mes de maig. Actualment, l’expedient d’autorització temporal es troba en exposició pública i, si ningú hi presenta reclamacions o al·legacions, es procedirà al vistiplau. Així ho va vaticinar ahir el regidor de l’Horta, Joan Queralt, que va destacar que és un “favor mutu”, ja que el pastor té un lloc on pasturin les ovelles i “a nosaltres ens manté l’entorn net”, sense precisar si es lloga o se cedeix. La parcel·la té setanta hectàrees, de les quals 35 són de pastura i avui dia és l’única que té l’ajuntament disponible i amb una gran superfície per cedir per a aquest ús, ja que altres finques són més petites i es lloguen per al cultiu (vegeu el desglossament).

Queralt va explicar que aquesta pràctica és habitual. “De fet, aquesta parcel·la ja havia estat utilitzada abans per un altre pastor, que ho va deixar fa uns quatre mesos, de manera que ara mateix es troba en mal estat”, va assenyalar. Precisament, l’alcalde, Fèlix Larrosa, va recordar que anteriorment també s’havia cedit una altra finca a les Canals.

Fa uns quatre mesos que la parcel·la està abandonada i anteriorment se n’havia cedit una altra a les Canals

A la sol·licitud del pastor, demana “utilitzar la parcel·la 466 del polígon 26 del TM de Lleida entre els dies 2 i 31 de maig”. Afirma que el ramat de mil ovelles estarà vigilat les vint-i-quatre hores, mentre estigui dins de la finca, que tindrà un espai a l’interior de sis-cents metres quadrats on els animals podran passar la nit i que una tanca delimitarà la finca.

Horts de 100 m² per a ús propi a la mateixa partida La Paeria compta amb terrenys a la partida de Rufea que lloga per a qui vulgui tenir un hort per a ús propi. Són els horts familiars, unes parcel·les de 100 metres quadrats que permeten el cultiu d’hortalisses per a l’autoconsum tant a l’estiu –tomates, enciams, carbassons, cebes i pebrots– com a l’hivern –cols, bròcoli, porros, espinacs i bledes–. El contracte té una durada de quatre anys, prorrogable, i el cànon és de 150 euros a l’any. El projecte, que té una reconeguda funció social, educativa, lúdica i de benestar personal, pretén sensibilitzar sobre els valors de l’Horta i els sistemes de producció agraris respectuosos amb el medi ambient, a més de donar fruits de qualitat per a l’autoconsum de les famílies i facilitar l’exercici físic entre els usuaris. Aquests horts estan gestionats directament per la Paeria, que s’encarrega del manteniment i organitza activitats de formació i trobades entre els hortolans. Els horts es van començar a arrendar l’any 2011, i van tenir una bona acceptació.

tracking