SEGRE

SUCCESSOS PEDERÀSTIA

Miguel Gallardo: “Un germà va ser apartat per un cas d'abusos i va tornar al cap d'un any”

L’artista lleidatà explica vexacions a companys quan era alumne de Maristes als anys seixanta || Aplaudeix la valentia dels que han denunciat

Foto de Moisés González i la seua caricatura.

Foto de Moisés González i la seua caricatura.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un secret a veus entre els alumnes, que fins i tot s’avisaven entre ells. És el que expliquen els testimonis que han sortit a la llum en els últims dies que denuncien haver patit abusos sexuals per part d’un religiós al col·legi Maristes Montserrat de Lleida entre els anys 40 i 70. En una entrevista a aquest diari, l’artista lleidatà Miguel Gallardo explica alguns dels seus records a l’escola, en la qual va estar onze anys fins al 1971. Sense patir els abusos en primera persona, sí que recorda algun cas durant els seus anys d’estudi al centre. “En concret recordo un d’un germà que ens feia dibuix. Pel que sembla, hi va haver un incident amb un nen a l’habitació d’aquest germà i va ser enviat al monestir de les Avellanes. Al cap d’un any, va tornar a fer classes amb tota normalitat”, explica. Segons Gallardo, els abusos eren una cosa que es comentava entre els alumnes i no creu que els pares n’estiguessin al corrent. “Tampoc hi haurien donat crèdit”, afegeix. En els últims dies, fins a catorze homes han denunciat haver patit abusos per part del germà Moisés González al col·legi lleidatà, segons El Periódico. El més gran, de 84 anys, recorda que González els feia tocaments als genitals quan els nens anaven a ensenyar-li els deures quan eren a classe. També els feia tocaments durant les projeccions de cine els diumenges. Aquest germà marista va morir el 1997.

En aquest sentit, Gallardo recorda que González era un dels germans més grans. “Corria el rumor que tenia la mà llarga”, assegura. Tanmateix, l’artista constata que fins ara mai havia conegut històries reals de menors que havien patit abusos per part d’aquest germà. “M’han semblat horroroses”, afirma.

Han sortit a la llum catorze testimonis d’exalumnes que denuncien abusos entre els anys 40 i 70

El dibuixant, reconegut a nivell internacional per les seues obres, assegura que en aquest tipus de col·legis i en aquella època “pegar era un costum normal” i assenyala que va assistir a actes de violència aïllats “que sobrepassaven totes les normes i que em van quedar gravats per sempre”. Respecte als exalumnes que han denunciat els abusos, Gallardo aplaudeix la seua “valentia”. “En aquella època i les posteriors era impensable que ningú s’enfrontés al poder ni a la llei del silenci que els germans Maristes i l’Església en general havien imposat sobre el tema”, assenyala l’artista. Una situació, afegeix, que passava per sobre de la “salut mental i emocional de tots els nens que van patir abusos”.

Gallardo va ‘retratar’ els mestres als 80 Amb l’àlies Manolita. Així va plasmar el seu record del germà Moisés González el dibuixant Miguel Gallardo en una vinyeta titulada Mis queridos profesores. Maristas F.C., publicada als anys 80 a la revista El Víbora. “Va ser una recopilació dels records que tenia dels meus professors als Maristes, no només els religiosos, tal com els recordava, amb un comentari irònic”, explica l’autor de Makoki o María i yo, que actualment presenta el seu llibre a Moscou.

tracking