SEGRE

SALUT MALTRACTAMENT INFANTIL

Detecten 95 casos de maltractaments a nens, tretze de greus, en un any a Lleida

Els hospitals lleidatans van notificar 95 casos de maltractament a nens i adolescents el 2018, dels quals tretze van ser per situacions greus. Segons el registre de la Generalitat, es van detectar 27 casos d’abús sexual i tres de cada deu menors atesos van patir violència física. S’ampliarà el protocol per als professionals d’atenció primària.

La violència familiar, la més comuna entre els menors.

La violència familiar, la més comuna entre els menors.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment dels casos notificats per maltractament infantil ha encès les alarmes dels serveis de protecció a la infantesa. En el cas de la província de Lleida, el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI-Salut), segons les dades proporcionades per la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies, va detectar l’any passat 95 situacions de maltractament en les quals les víctimes eren nens o adolescents. Tretze dels quals van ser considerats greus. La gran part de les situacions de violència a menors es produeixen en l’àmbit familiar. Actualment, les notificacions es fan des dels hospitals, encara que fa poc que el departament ha posat en marxa un nou protocol perquè també els Centres d’Atenció Primària (CAP) tinguin accés a aquesta eina i puguin notificar casos de maltractament. El 2018 es van fer 51 notificacions de maltractament infantil a les comarques de Ponent. La conselleria assenyala que un nen o adolescent atès pot haver patit més d’un tipus de maltractament, per la qual cosa els casos inclosos al registre s’eleven a 95. D’aquests, la majoria van ser lleus i moderats, amb 41 en cada cas, i 13 més van ser considerats greus pels professionals sanitaris. Per tipus de maltractament, en un 30,5% dels casos els menors van patir agressions físiques i en un altre 28,4%, van ser víctimes d’abusos sexuals, amb 27 casos notificats a la Generalitat, quatre dels quals d’especial gravetat. En un 26,3% dels casos els menors van patir un maltractament psicològic i emocional i en un 12,6%, es va detectar negligència per part dels progenitors o persones a càrrec del nen o adolescent. Finalment, el registre va comptabilitzar dos casos de violència infantil prenatal, és a dir, durant l’embaràs, a la província de Lleida.

A Catalunya, els casos notificats pels hospitals s’han disparat un 90%. Un repunt, segons els experts, que es deu a una major formació i sensibilització del personal sanitari. El RUMI-Salut, que va nàixer fa deu anys, va registrar l’any passat 490 casos de maltractament infantil a les comarques catalanes, una xifra que augmentarà amb el nou protocol d’actuació des de l’atenció primària.

tracking