SEGRE

ENTREVISTA UNIVERSITAT

Jaume Puy: «Crec que la continuïtat és el que més convé a la UdL»

La Universitat de Lleida (UdL) celebra eleccions a rector dimarts vinent amb només una candidatura, la de Jaume Puy. Actualment és vicerector d’investigació i presenta una àmplia llista formada per quinze vicerectors i coordinadors. Alguns han format part de l’equip del fins ara rector, Roberto Fernández. En aquest sentit, Jaume Puy es considera continuista, pretén consolidar la qualitat de les titulacions i manté que la Universitat ha de ser neutral pel que fa a qüestions polítiques.

«Crec que la continuïtat és el que més convé a la UdL»

«Crec que la continuïtat és el que més convé a la UdL»ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Universitat de Lleida (UdL), sempre que un rector esgotava els dos mandats s’havien presentat dos candidats, però aquesta és la primera vegada en la qual només se’n presenta un, vostè. Com ho valora?

Crec que el fet d’haver estat en aquests últims anys en un lloc visible, com a vicerector d’investigació, m’ha influït per arribar a presentar-me i que només sigui jo em fa sentir més responsable. Si no hi ha cap altra candidatura vol dir que la meua gestió ha sigut correcta, per la qual cosa m’ha servit d’aval per poder fer aquest pas. La gent ha valorat la meua trajectòria i em fa la confiança que ho puc tirar endavant.

Dimarts vinent només es votarà la seua candidatura. Tem que hi hagi, doncs, una baixa participació?

Espero que la gent vagi a votar i tinc la sensació que la comunitat manifesta la seua voluntat de col·laborar i d’anar a votar. Em sento avalat.

I si molt poca gent vota, se sentirà qüestionat?

Sí, però no ho percebo.

Com està sent la seua campanya? Què li diu la gent?

Hi ha de tot, però en general sento tothom molt proper a la meua candidatura.

Al seu equip hi ha diversos membres de l’actual equip rectoral, i vostè ara és vicerector. Es considera continuista?

Sí. He format part d’aquest equip i ara no puc fer el contrari, a part que és un dels avals que tinc de la comunitat universitària. A més, crec que la continuïtat és el que més convé, ja que el fet de tenir a l’equip membres de l’actual em dóna una garantia que el temps per adaptar-me al nou rol serà mínim i que la UdL no viurà un temps de parada, ja que generalment quan un equip agafa el relleu sempre passa un temps d’adaptació.

Quines són les seues principals prioritats?

Cal impulsar canvis que són fruit dels canvis socials en què vivim. Hem de consolidar la qualitat de les titulacions i veure si hi ha necessitat de tenir-ne més, ja que hem crescut tant en titulacions com en estudiants, per la qual cosa cal fer un esforç per aconseguir una plantilla docent motivada, recompensada i ben posicionada. També cal fer un pas en investigació. La UdL no té males posicions en els rànquings. Tenim una bona universitat, però hi ha coses a millorar. Hem entrat en l’era de la societat del coneixement i hem de ser el motor de la transformació social. Això sí, necessitem recursos.

Considera que la UdL està infrafinançada?

Sí. En els últims anys les limitacions han estat nombroses i la situació és la mateixa a totes les universitats catalanes. Les estadístiques diuen que tenim la mateixa inversió que en els anys 92-94 i es parla que la inversió en educació hauria de ser del 2% del PIB, quan ara és de l’1,5%.

Hi ha molts professors associats i a la facultat d’Educació denuncien la falta de titulars. Què s’hi pot fer?

El problema, en part, ve derivat de les lleis d’estabilitat pressupostària i la crisi no ha ajudat. Ho hem de revertir.

L’actual rector defensa la neutralitat de la universitat respecte a la política. Comparteix aquesta postura?

Les institucions han de ser neutrals, però a mi m’agradaria que la universitat tingués un paper crític i donés arguments objectius.

Vostè, com es posiciona sobre el procés?

La meua opinió no és rellevant. La gent ha d’expressar-se i hem de promoure una actitud crítica de la universitat.

Què diria a la comunitat que l’ha de votar? I què diria a la ciutat de Lleida?

Que tindran una UdL seua i que valorarà el seu treball. Això farà que tots se sentin més a gust. Als lleidatans els demano complicitat i els dic que tot el que és bo no és a Barcelona. Tenim valors que no tenen en altres llocs.

tracking