SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

L'escultura d'Indíbil i Mandoni deixarà el seu emplaçament durant sis mesos per ser restaurada

La Paeria ha encarregat a una empresa especialitzada una llança que substitueixi la robada a l’escultura d’Indíbil i Mandoni el 2017. Ho ha fet al no trobar el motllo original de l’arma dels cabdills ilergets. L’operació durarà uns sis mesos, ja que s’aprofitarà per netejar el conjunt escultòric. Costarà uns 36.000 euros.

L’estàtua sense llança, desapareguda des del novembre del 2017.

L’estàtua sense llança, desapareguda des del novembre del 2017.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indíbil i Mandoni passaran pel taller. Així ho ha decidit la Paeria un any i mig després que algú en robés la llança. I és que, segons la informació facilitada per fonts municipals, el procés de reposició s’ha vist obstaculitzat perquè ha estat impossible localitzar el model original de guix perquè la nova fos exactament igual que la sostreta. A banda de reparar l’acte vandàlic, també es procedirà a netejar l’escultura, un procés que es prolongarà uns sis mesos, període durant el qual Indíbil i Mandoni romandran en un taller especialitzat. Serà a partir del juny (vegeu el desglossament). El cost d’aquesta actuació ascendirà a 36.000 euros.

Les mateixes fonts van explicar que després que la llança fos robada el novembre del 2017 l’ajuntament va contactar amb diversos museus de Catalunya i Madrid per intentar aconseguir el motllo original i, alhora, va fer el mateix amb diversos experts de cara a la reproducció d’aquest element. Tanmateix, els esforços per localitzar el motllo van ser infructuosos, de forma que la Paeria va començar a recopilar fotografies de la llança i va sol·licitar pressupostos a diverses empreses especialitzades en la recreació virtual d’elements patrimonials. A més, escanejarà l’estàtua per comptar amb la informació més detallada possible. En aquesta línia, i tal com ja va informar en el seu dia aquest diari, l’ajuntament preveu també escanejar les escultures que solen patir més actes vandàlics per facilitar-ne la restauració. L’escultura que homenatja els dos cabdills ilergets és una còpia en bronze d’una altra que representa els cabdills ibers Istolaci i Indortes, que van lluitar contra els cartaginesos al sud de la Península. L’obra original és de Medardo Sanmartí i l’alcalde Víctor Hellín va ser el que va encarregar la còpia, que va instal·lar a l’Arc del Pont el 1946.

El trasllat de l’escultura es farà després de l’Aplec del Caragol La retirada de l’escultura d’Indíbil i Mandoni, símbol de la ciutat davant l’Arc del Pont, es farà una vegada que hagin acabat els esdeveniments festius d’aquest maig, la qual cosa succeirà després del primer cap de setmana de juny, quan tindrà lloc l’Aplec del Caragol. L’escultura dels cabdills ocupa ara un lloc destacat a la plaça Agelet i Garriga. Però no sempre va ser així. Quan es va inaugurar, el 1946, va ser situada als Camps Elisis, però al cap de poc temps va creuar el pont i va canviar de lloc fins on s’ubica ara. Va ser una manera de vetar el trànsit rodat per l’Eix Comercial.

tracking