SEGRE

El nou laboratori de Microbiologia de l'Arnau, operatiu la pròxima setmana

L'equipament permetrà treballar en condicions de bioseguretat d'alt nivell ja que compta amb mesures de contenció addicionals

El nou laboratori de Microbiologia de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

El nou laboratori de Microbiologia de l'Arnau, operatiu la setmana que veMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida estrenarà la setmana vinent la nova àrea del laboratori de Microbiologia. El nou mòdul, ubicat a la coberta de l'actual laboratori, té una superfície de 75 metres quadrats i permetrà treballar en condicions de bioseguretat d'alt nivell, en concret, del nivell 3, en una escala de l'1 al 4. El nou equipament, amb instal·lacions capdavanteres entre els hospitals de l'ICS, compta amb pressió negativa i mesures de contenció addicionals. D'aquesta manera, patologies infeccioses com ara la tuberculosi podran veure reduït el temps de diagnòstic i millorat el seu seguiment.

En aquest nou laboratori s'estudiaran aquelles mostres de pacients de les quals se sospiti que puguin contenir algun microorganisme d'un nivell de bioseguretat 3, en una escala de l'1 al 4 on el nivell 1 representa en de menor risc i el 4, el de màxim risc infecciós. En el nivell 3 hi hauria, per exemple, el microorganisme causant de la tuberculosi o la brucel·losi, malalties considerades greus però que tenen cura.

"El de la tuberculosi és el més corrent amb què es treballa en aquest tipus d'equipaments però davant el dubte que algun tipus de microorganisme pogués tenir el nivell 3 de perillositat, ara es podrà treballar aquí amb totes les garanties de bioseguretat", ha assenyalat la cap de secció del laboratori de Microbiologia del Servei d'Anàlisis Clínics de l'Hospital Arnau de Vilanova, Mercè Garcia.

En relació amb les instal·lacions on fins ara l'hospital lleidatà duia a terme les anàlisis de Microbiologia, el nou equipament disposa de mesures de protecció i contenció addicionals i especials davant un hipotètic accident biològic que pogués succeir al laboratori amb l'obertura o ruptura d'una mostra. "El microorganisme quedaria confinat a l'interior, es podria destruir, i no hi hauria el risc que pogués expandir-se a fora i contaminar la població en general o el medi ambient", ha destacat Garcia.

El nou laboratori de Microbiologia compleix tots els requisits de qualitat exigits per la norma ISO 9001:2015, per la qual està certificat el Laboratori Clínic de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i que assegura no només la qualitat dels resultats sinó també la seguretat tant dels pacients com del personal.

El Servei d'Anàlisis Clínics de l'hospital lleidatà analitza cada any uns 7 milions de mostres de pacients. Un 3% d'aquestes, entorn d'unes 100.000 es deriven al laboratori de Microbiologia davant la sospita que puguin contenir algun tipus de microorganisme, com ara fongs o bacteris, sobretot dels nivells de bioseguretat 2 i 3. Aquest laboratori, de referència per a les regions sanitàries de Lleida i Pirineu, analitza diàriament una vintena de mostres de pacients sospitoses de contenir tuberculosi, la majoria de les quals són negatives.

Està previst que el nou mòdul, ubicat a la coberta de l'actual Laboratori, entri en funcionament dimarts vinent, 14 de maig. Un cop obert només hi podrà accedir el personal autoritzat.

Les obres de construcció de la nova àrea del Laboratori de Microbiologia van començar el setembre passat i han tingut un cost de 431.902,68 euros, finançat per la Diputació de Lleida.

tracking