SEGRE

MUNICIPALS D?AQUÍ A DOS SETMANES

Les municipals més obertes es presenten com a segona volta de les generals

Tretze llistes aspiren a aconseguir l’alcaldia de Lleida i n’hi ha 563 de JxCat, ERC, PSC i PP als 231 municipis de la demarcació || Poc més de 300.000 electors escolliran 1.713 regidors

La façana del Palau de la Paeria.

El Superior de Justícia dóna la raó a la Paeria en una demanada per justificants de subvencionsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les dotze de la nit va arrancar la campanya de les eleccions municipals i europees del 26-M, que s’han convertit en una segona volta de les generals. Menys de dos setmanes després dels comicis que va guanyar el PSOE a Espanya i ERC a Catalunya, poc més de 300.000 electors de les comarques de Lleida (297.518 de nacionalitat espanyola i 4.060 estrangers amb dret a vot) decidiran les alcaldies de 231 municipis, amb un total de 1.713 regidors.

La principal batalla es lliurarà a la capital. Després de la renúncia d’Àngel Ros l’estiu passat, el seu successor al càrrec, Fèlix Larrosa, aspira a revalidar un triomf socialista. Els vents bufen a favor d’ERC, amb Miquel Pueyo al capdavant; però Toni Postius, de Junts per Catalunya, va ser la segona força l’any 2015 i tampoc renuncia a governar la Paeria. No estan sols en la lluita per l’alcaldia. Tretze llistes aspiren a guanyar Lleida, una més que als comicis anteriors. A més d’Ángeles Ribes (Ciutadans), Rosa Peñafiel (La Crida-CUP), Xavi Palau (PP) i Sergi Talamonte (Comú), també s’hi presenta Jordi V. Pou de Primàries, així com Convergents Lleida, amb Rous Laveda al capdavant.

A les capitals de comarca com Cervera, la Seu d’Urgell i Tremp hi haurà canvi d’alcalde guanyi qui guanyi perquè Ramon Royes, Albert Batalla i Joan Ubach no es presenten a la reelecció, mentre que en disset ajuntaments de la demarcació ja se sap qui governarà perquè es presenta una única llista a les eleccions del 26-M. El mapa electoral que sorgirà d’aquests comicis també condicionarà la Diputació, els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran, al qual es presenten sis partits (vegeu el desglossament). Fins ara, CiU dominava a nivell provincial, però extrapolant els resultats de les anteriors eleccions generals, Esquerra donaria el sorpasso i el Partit Socialista, si manté feus tan importants com la capital del Segrià, continuaria tenint un pes polític rellevant. La incògnita es resoldrà d’aquí a quinze dies. També s’ha de veure com afectarà la campanya per les europees, amb el judici per l’1-O en marxa i la candidatura de Puigdemont que segueix endavant.

tracking