SEGRE

JUSTÍCIA BALANÇ

Condemnats mig centenar de maltractadors reincidents el 2018

Els tribunals lleidatans van rebre l’any passat més de 600 causes per violència masclista || Augmenten les ordres de protecció a les víctimes, amb 167 en un any

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats lleidatans van condemnar l’any passat mig centenar de maltractadors reincidents. Una xifra que ha pujat lleugerament respecte a l’exercici anterior i que representa el 13 per cent dels condemnats per delictes de violència de gènere. Són dades facilitades ahir per la Fiscalia General de l’Estat, que de forma inusual avança el balanç estadístic de les activitats de les fiscalies durant l’exercici 2018, quan habitualment aquesta informació es fa pública durant la inauguració de l’any judicial, prevista per al mes de setembre. Segons la Fiscalia General de l’Estat, aquest retard a l’hora de facilitar la informació era un perjudici per a la ciutadania.

Pel que fa a l’activitat als jutjats per violència masclista, el 2018 es van instruir un total de 601 diligències prèvies a les comarques de Ponent, un 10,6% més respecte al 2017. Així mateix, es van dictar 376 condemnes, de les quals 181 van acabar amb un càstig per al maltractador de treballs en serveis de la comunitat i 135 més, amb pena de presó. En uns altres 60 casos es va acordar la suspensió de la pena. Segons les dades de la Fiscalia, els tribunals van concedir 167 ordres de protecció a víctimes de violència per part de les parelles o exparelles a Lleida, respecte a les 135 acordades un any abans. També van augmentar les ordres d’allunyament, amb 143. Per tipus de delicte, la majoria de les causes van ser per maltractament habitual, trencaments de condemna i amenaces. Per delictes sexuals, es van instruir 19 casos en l’àmbit de la parella i 17 casos més per maltractament habitual.

El 2018, els tribunals van instruir diligències per 98 fills maltractats pels pares a Lleida

En tretze casos més, les víctimes eren néts dels seus agressors i en 21, avis. Segons la memòria del Ministeri Públic, els jutges van atorgar un total de 52 ordres de protecció a víctimes de violència familiar a la província de Lleida. En tot l’any passat, se’n van sol·licitar 168, un 20% més.

Un 15% més d’imputats per violència familiar

L’augment de l’activitat judicial per violència masclista s’ha produït de forma paral·lela al dels delictes de maltractament en l’àmbit familiar a les comarques de Ponent. Segons les xifres avançades ahir per la Fiscalia General de l’Estat, l’any passat es van instruir per violència domèstica 302 diligències prèvies i es van dictar 93 sentències, entre les quals 33 que van acabar en absolució. Un any més, augmenten els casos que acaben als jutjats de fills maltractats pels progenitors. El 2018, els jutjats lleidatans van tenir coneixement de 98 casos de fills maltractats davant els 81 d’un any abans. També augmenten les causes per pares víctimes de violència per part dels fills, amb 68 casos l’any 2018 davant els 62 d’un any abans.

tracking