SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Obliguen el Popular a tornar a un matrimoni jubilat 129.000 euros

L’Audiència condemna el banc per no informar dels riscos d’una inversió en un producte financer complex || Van invertir-hi gairebé tots els estalvis de la seua vida

Imatge d’arxiu d’una sucursal del Banc Popular.

Imatge d’arxiu d’una sucursal del Banc Popular.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala civil de l’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat el Banc Popular a tornar més de 129.000 euros a un matrimoni jubilat que va invertir en un producte financer complex de l’entitat sense que aquesta l’informés dels riscos. La sentència estima el recurs presentat per la defensa dels clients, exercida per l’advocat Enric Rubio, contra la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància 1 de Lleida, que va desestimar la demanda. D’aquesta manera, l’Audiència revoca aquesta sentència i condemna el banc a tornar a aquests clients els estalvis de gairebé tota la seua vida, que havien invertit en un “contracte financer a terminis”.

I ho fa al considerar que l’entitat bancària no va informar els clients de la complexitat del producte financer que estaven contractant, ja que, segons estableixen no només els tribunals, sinó el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors, aquest tipus de producte està pensat per a clients experts per la seua complexitat i l’elevat risc de pèrdues. Per això, dissenteix de la consideració del Jutjat de Primera Instància que fos un contracte senzill i assenyala que per ser “col·locat” entre clients “no experts”, com és el cas, s’exigeix reforçar la informació per part de l’entitat. Tanmateix, l’Audiència considera que no es va informar adequadament els clients, ja que desconeixien com els podia afectar. Segons la resolució, els demandants tenien estudis bàsics i havien regentat una fleca, i van invertir en aquest producte financer gairebé tots els estalvis de la seua vida en el moment de la jubilació. A més, assenyala que sempre havien estat clients del Popular, “de manera que era lògic que confiessin en els seus empleats”. Tampoc havien fet una inversió en un producte financer complex d’una quantitat així. L’Audiència condemna el banc a tornar-los 129.277 euros, menys els rendiments que hagin tingut des de la seua compra. La sentència es pot recórrer davant del Suprem.

Condemna per venda fraudulenta d’accions a un altre client

El Jutjat de Primera Instància número 8 de Lleida va condemnar el Banc Popular a pagar 5.116,25 euros a un altre client després de declarar la nul·litat de les ordres de compra d’accions de l’entitat adquirides el juny del 2016 al considerar que va ser una operació fraudulenta, ja que es va ocultar la situació real de l’entitat, com ja va publicar SEGRE. El client va presentar una demanda sol·licitant la nul·litat de la compra d’accions per vici (error), però el banc va al·legar que el producte no era complex, que es van complir les obligacions d’informació i que la falta de liquiditat va ser sobrevinguda. El jutjat va donar la raó al client. A Lleida s’han presentat més de 300 demandes de perjudicats. En una de les primeres sentències, es va obligar l’entitat a tornar 10.000 euros a un empleat.

tracking