SEGRE

Els contractes de lloguer hauran d'incloure imatges o vídeos

El Govern català vol limitar el preu i la durada mínima dels arrendaments

Pisos en lloguer.

Els contractes de lloguer hauran d'incloure imatges o vídeos dels pisosGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Justícia de la Generalitat prepara un projecte de llei per incorporar la regulació del lloguer d'habitatges al Codi Civil de Catalunya. Amb aquesta reforma, la Generalitat busca que els contractes de lloguer siguin "més garantistes tant per als arrendadors com per als arrendataris" i per això s'inclourà l'obligatorietat de documentar l'estat dels pisos amb vídeos o fotografies.

El projecte de llei també vol establir la durada mínima dels contractes entre sis i deu anys, l'impediment de cobrar l'avançament de mensualitats per llogar el pis i obre la porta a limitar el preu del lloguer.

Amb l'obligatorietat de documentar amb fotografies o vídeos l'estat dels pisos, el Departament preveu evitar litigis innecessaris i proporcionar més seguretat jurídica a les dues parts, incloent a més, informació sobre la superfície habitable, els accessòries com ara la calefacció o l'aire condicionat, i en el cas dels pisos moblats, un inventari complet. La norma que es prepara preveu que els futurs inquilins puguin esmenar tant la descripció de l'immoble com l'inventari. Així, es vol que els llogaters recuperin les fiances sense haver d'afrontar reclamacions per danys que no hagin provocat o, en cas contrari, que els propietaris puguin constatar els desperfectes causats a l'immoble. D'aquesta manera es preveu reduir el nombre de disputes i la seva judicialització. 

La llei també donarà facultats al departament competent en matèria d'habitatge perquè pugui limitar el preu del lloguer, directament, o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. La norma també establirà que la durada mínima dels lloguers d'habitatges a Catalunya se situï entre els sis i deu anys. En els casos d'arrendadors particulars, la durada mínima serà inferior que en arrendadors de societats mercantils.

El nou marc legal també busca prohibir l'exigència de l'avançament de tres mensualitats al llogater com a fiança, dipòsit i aval bancari, ja que el Govern ho considera excessiu. I reduirà el nombre de mensualitats. Pel que fa al dret d'adquisició preferent de l'inquilí en cas de venda de l'habitatge, la llei catalana suprimirà la possibilitat d'incloure clàusules perquè els llogaters hi renunciïn.

tracking