SEGRE

SALUT BALANÇ

La sanitat privada creix i 117.446 lleidatans tenen assegurança mèdica

Són més d’un de cada quatre del total i el seu nombre ha pujat un 2,38% en un any || El sector i els sindicats creuen que la llista d’espera de la pública ho facilita

Façana principal de la Perpetu Socors.

Façana principal de la Perpetu Socors.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les companyies i mútues de la sanitat privada tenen cada vegada més clients lleidatans. I és que un 27% de la població de Lleida té una assegurança mèdica, cosa que representa 117.446 persones, segons dades del 2018 de l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (Idis) facilitats per Europapress. En un any, el nombre d’assegurats ha augmentat en un 2,38% i, en tres anys, gairebé quatre punts. Així, les companyies van facturar el 2018 una mica més de 83 milions d’euros, de forma que cada client lleidatà va gastar una mitjana de 708 euros en una assegurança.

Tant representants del sector privat com dels sindicats del públic van coincidir que la llista d’espera de la sanitat pública és un dels factors que fan augmentar les contractacions d’assegurances mèdiques. En aquest sentit, el gerent de la clínica Perpetu Socors, Xavier Sanuy, va assenyalar que “hi ha diverses causes que expliquen l’augment d’assegurats, però el que està clar és que la crisi ha provocat un augment de la llista d’espera a la pública, com és el cas de les operacions de cataractes, hèrnies i pròtesis de maluc i de genoll”. També va considerar que “les persones que ja tenen una assegurança en parlen bé i en convencen d’altres, que la contracten”.

El que més contracten els lleidatans són l’accés a l’hospitalització, visites a especialistes i proves

Va destacar que “mai abans estaven assegurats tants lleidatans com ara” i que les modalitats que més es contracten són les d’“accés a l’hospitalització i a especialistes, com intervencions i proves”.

Per la seua part, la portaveu de CCOO de l’Arnau de Vilanova, Amparo Loren, també va considerar que una de les raons per les quals hi ha més assegurats és per les llistes d’espera, “però també crec que és perquè l’economia de les famílies es reactiva”.

A banda de la clínica Perpetu Socors, Lleida compta amb la de Vithas Montserrat, Avantmèdic (que té previst construir una àrea d’hospitalització) i la Clínica de Ponent, actualment tancada per obres.

L’Idis ha elaborat un informe en el qual afirma que la sanitat privada ha assolit a Catalunya els 2,5 milions d’usuaris el 2018. A Espanya, han ascendit als 10,3 milions, 400.000 d’assegurats més que el 2017, i el sector privat representa el 28,8% del total de la despesa sanitària, que és del voltant del 9% del PIB. El director general de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut, Lluís Monset, va remarcar que “una de cada tres persones té una pòlissa privada a Catalunya”.

tracking