SEGRE

HABITATGE NORMATIU

La Generalitat preveu ampliar a entre sis i deu anys la durada mínima dels lloguers

Facultarà que el seu departament d’Habitatge i els ajuntaments puguin limitar els preus || Vol rebaixar el cost de les fiances i documentar amb imatges i vídeos l’estat dels immobles

Un edifici de la capital amb diversos habitatges de lloguer, ahir.

Un edifici de la capital amb diversos habitatges de lloguer, ahir.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Justícia de la Generalitat va anunciar ahir que està redactant un decret llei que enviarà per urgència al Parlament per modificar la normativa sobre els lloguers que, entre altres aspectes, ampliarà a entre sis i deu anys la durada mínima dels arrendaments, que actualment és de tres anys, i donarà potestat al departament d’Habitatge i als ajuntaments per limitar preus. Aquest decret llei s’inclouria en el Codi Civil Català, que ja gestiona tipus d’arrendament com el rústic o el de masoveria urbana.

Aquest anunci arriba després que la setmana passada el Parlament aprovés una moció en la qual instava el Govern a impulsar mesures per limitar els preus dels arrendaments. Altres aspectes que contemplarà el decret és reduir el nombre de mensualitats que s’han de pagar abans d’entrar a viure de lloguer, que actualment són tres, i l’obligatorietat de documentar amb vídeos i imatges l’estat de l’habitatge en l’entrega de les claus per evitar “proporcionar seguretat jurídica a totes les parts”, assegura el Govern.

Creuen que la llei és “innecessària i populista” i que es fa “per marcar distàncies amb l’Estat”

Aquests canvis no convencen ni els propietaris ni els agents immobiliaris. L’advocat de la Cambra de la Propietat Urbana, Joan Manuel Nadal, considera “innecessària una nova normativa d’urgència, el mercat necessita estabilitat”. Nadal critica que “el Congrés va rebutjar fa mesos un decret sobre els lloguers i ara la Generalitat, que fa anys que no ha fet res, treu aquesta normativa, que sembla feta a corre-cuita i sense preparar, només vol marcar distàncies amb l’Estat” espanyol.

Per la seua part, el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve, veu la nova legislació “populista i irreal”, a l’assegurar que la llei “busca protegir l’inquilí i la mesura de registrar l’estat del pis està bé, però les immobiliàries ho fan des de fa anys”. Per contra, critica la possible limitació de preus, ja que “una cosa és posar preus orientatius i una altra limitar-los directament, això perjudica el propietari”. També veu excessiva la durada mínima dels contractes. “El mercat és molt voluble i no se sap com estarà d’aquí a dos anys i crec que aquesta mesura desanimarà la gent. Un estudiant no pot hipotecar-se deu anys per un lloguer que només necessitarà per a dos o tres anys”, critica Esteve.

La compravenda de pisos al març augmenta un 11% respecte al 2018

El mes de març passat es va fer un total de 333 operacions de compravenda d’habitatges a la província, quatre més que al febrer i un 11% més comparant-ho amb el març del 2018, quan van ser 298, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Quant al tipus de pisos, la majoria dels 333 eren de segona mà (278), 25 més que el març de l’any passat, i la majoria eren de renda lliure (298), mentre que aquell mateix mes del 2018 aquesta xifra va ser de 255. D’altra banda, les operacions de compravenda de pisos nous van ser 55, deu més respecte al març de l’any passat, i els habitatges protegits van ser 35, vuit menys. A nivell estatal, la compravenda d’immobles va pujar un 6,8% el mes de març passat en relació amb el mateix mes del 2018, fins a sumar 42.649 operacions, encadenant així dos mesos d’ascensos interanuals després d’haver pujat al febrer un 5,3%. A Catalunya es van fer 6.904 operacions.

LES CLAUS Durada mínima El nou decret llei preveu que la durada mínima dels contractes de lloguer oscil·li entre els sis i els deu anys. En el cas que llogui un pis un particular, la seua durada mínima serà inferior a la dels habitatges propietat de societats mercantils que estiguin al mercat immobiliari. Limitació de preus La normativa contempla facultar al departament de la Generalitat competent en habitatge i als ajuntaments poder limitar el preu dels lloguers. Reducció de mensualitats La Generalitat considera “excessiu” que un propietari d’un pis pugui exigir l’avenç de tres mensualitats als arrendataris, per la qual cosa els reduirà. No obstant, el Govern no aclareix de quant serà la reducció. Fotos i vídeos També establirà com a obligatori documentar amb vídeos i imatges l’estat del pis en el moment de l’entrega de claus. Objectius Amb la llei, el Govern espera facilitar l’accés a l’habitatge i, alhora, evitar els abusos i processos judicials per a les dos parts.

tracking