SEGRE

SUCCESSOS PEDERÀSTIA

Primeres quatre denúncies policials per abusos sexuals a Maristes Lleida

Els Mossos d’Esquadra van rebre ahir les primeres quatre denúncies per abusos sexuals a exalumnes del col·legi Maristes Montserrat de Lleida. En tots els casos, l’autor va ser, segons els denunciants, el germà Moisés González, ja mort. Els tocaments van tenir lloc quan tenien entre sis i dotze anys, als 70 i 80.

El cas de Joaquín Benítez, a la foto, ha servit per destapar molts casos de pederàstia.

El cas de Joaquín Benítez, a la foto, ha servit per destapar molts casos de pederàstia.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre exalumnes del col·legi Maristes Montserrat de Lleida d’entre 47 i 55 anys van denunciar ahir davant dels Mossos d’Esquadra que van ser víctimes d’abusos sexuals per part del germà Moisés González, ja mort. Es tracta dels primers casos que es denuncien policialment a les comarques de Lleida per un cas en el qual, segons els afectats, hi podria haver un centenar de víctimes. Els abusos als quatre denunciants s’haurien produït als anys 70 i 80, i han decidit denunciar-ho “per fer-ho públic i que se sàpiga el que va succeir; no hi ha cap ànim de lucre darrere, només volem que se sàpiga el que patim, que fins ara ha sigut tabú”, segons va explicar a SEGRE un dels exalumnes que ahir van denunciar el cas davant dels Mossos d’Esquadra.

Els quatre exalumnes es van posar en contacte entre ells a través del correu electrònic abusosmaristeslleida@gmail.com. Precisament el centre va enviar una carta a aquest correu en el qual els oferia suport i els al·ludien perquè denunciessin. Per això han decidit anar més enllà. Els afectats van relatar ahir davant dels Mossos d’Esquadra els tocaments a què els hauria sotmès el germà Moisés, que feia les tasques de conserge i de control, quan tenien entre sis i dotze anys. En un dels casos fins i tot hi hauria hagut una fel·lació. “Habitualment feia tocaments als genitals i al cul dels nens d’entre sis i dotze anys quan estàvem als passadissos per fer-nos una revisió mèdica”, va relatar ahir l’afectat, que va afegir que “entrava al lavabo i mirava els alumnes i els toquetejava”. En una ocasió va presenciar com “un nen sortia d’un quarto plorant i apujant-se els pantalons i el germà Moisés darrere d’ell”. Asseguren que els tocaments eren una situació coneguda per altres religiosos: “Tots ho sabien però no hi feien res, actuava amb total impunitat, especialment amb els més febles i aprofitant-se de la nostra innocència.” Ara esperen que després d’aquestes quatre primeres denúncies policials se n’interposin d’altres “perquè el que volem és obrir una porta perquè més afectats facin el mateix que nosaltres i tot això no quedi en l’oblit”.

Fins ara és l’únic cas destapat en un col·legi religiós a Ponent

Moisés Gonzaléz, que va morir l’any 1997, hauria comès els abusos durant 40 anys al col·legi Maristes Montserrat de Lleida, concretament des del voltant de l’any 1945 fins a mitjans dels vuitanta, motiu pel qual hi podria haver centenars de víctimes. Dos d’elles van explicar a SEGRE que els abusos estaven “normalitzats”. Aquests testimonis reclamen al centre que investigui els arxius i no dubti de la seua experiència. Finalment, quatre d’ells s’han decidit a denunciar-ho davant dels Mossos d’Esquadra, en el primer i únic cas d’abusos destapat fins ara en un col·legi religiós a les comarques de Lleida. L’artista lleidatà Miguel Gallardo, que va estudiar 11 anys al centre i no va ser víctima d’abusos, va plasmar el seu record del germà Moisés en una vinyeta titulada Els meus estimats professors. Maristes F.C., publicada als anys 80 a la revista L’Escurçó. Una caricatura “amb un comentari irònic”, va explicar a aquest diari l’autor de Makoki o María y yo. Amb l’àlies Manolita i Capón, va afegir el text “massatge birmà, petó negre, relax”. L’artista també va dir que “un germà va ser apartat per un cas d’abusos i va tornar després d’un any”.

A Lleida també s’ha destacar el cas del religiós Josep Maria Font, que al febrer va dimitir com a rector de vuit municipis de l’Urgell i les Garrigues al confirmar-se que va ser investigat pel Vaticà per un presumpte cas d’abusos, fets pels quals va ser apartat durant dos anys abans de ser traslladat a Lleida. Així mateix, el bisbat de Solsona ha estat l’únic que ha posat en marxa una comissió d’atenció a les víctimes a més d’iniciar la investigació de qualsevol cas d’abusos des del 1930. El papa Francesc va anunciar la setmana passada que les diòcesis de tot el món hauran de crear un sistema accessible a qualsevol que vulgui realitzar una denúncia abans del juny del 2020.

tracking