SEGRE

ALCALDABLE A LA PAERIA

Sergi Talamonte: «Fèlix Larrosa no serà alcalde, i això ho sap tothom»

Comú de Lleida

Talamonte es va penjar 14 dies al campanar de la Seu el 1998.

Talamonte es va penjar 14 dies al campanar de la Seu el 1998.COMÚ DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin balanç fa d’aquests últims quatre anys a la Paeria?

Molt positiu. Hem entrat gent del carrer en una institució on ni ens esperaven ni ens volien i els primers mesos van ser un procés d’aprenentatge bestial. Hem vist moltes coses, fins i tot pitjor del que esperàvem. Allà t’adones que quaranta anys de caciquisme del PSC donen els seus fruits i hi ha permissivitat entre administracions. Nosaltres vam trencar aquesta permissivitat.

Creu que el seu missatge ha arribat bé a la ciutadania?

És complicat, perquè la majoria de la ciutadania no està polititzada o preocupada pel que ocorre en el govern municipal. Intentes mostrar tot el que passa i fas, però arribes on arribes. Nosaltres calculem que el 40% de la població no sap ni que existim ni li importem, ni aquest ni cap altre partit. Per aquest motiu, la nostra aposta és trepitjar molt el carrer.

Què ofereix a la ciutat que no puguin oferir la resta de candidats?

No som una sucursal supeditada a ningú. Tenim un projecte polític potent, ja que som l’única formació que ha presentat una esmena a la totalitat als pressupostos, tenim molt clar el que volem i ho tenim quantificat i pressupostat. També oferim honestedat i l’aprenentatge rebut per part de gent que s’hi va dedicar pensant en la política com un servei a la ciutadania temporal.

Diu que ofereixen honestedat. Els altres no són honestos?

Quan algú promet coses sense una base pressupostària i sòlida, sí. Les seues úniques propostes com l’ampliació de la Fira o el pla Mariola 20.000 són titulars de diari, i la gent demana concreció, dades i realitats. Si no fas això, són promeses buides, i les nostres tenen una base real i pressupostada.

Quines són les seues propostes per dinamitzar la ciutat?

Augmentar l’Impost sobre Béns i Immobles (IBI) als grans propietaris mentre que a la resta de la població li faríem una baixada generalitzada del 4% aquest mateix setembre. Això suposaran uns 12-14 milions d’euros per mandat per a l’economia de la ciutat. En matèria de contractació pública, la farem accessible perquè totes les empreses de la ciutat de qualsevol àmbit puguin optar a les licitacions i no només les grans multinacionals de fora, i fer-ho a través d’una fira de contractació anual. Renovar els polígons industrials i impulsar el de Torreblanca, apostar pel pla de l’estació i dinamitzar la rambla Ferran. Triplicar la despesa social i destinar 2 milions d’euros a habitatge públic i oferir ajuts per al lloguer a través de la gestió pública.

Hi ha res de salvable del nou POUM o el canviaria tot?

Podem salvar-ho pràcticament tot des d’un punt de vista administratiu. Però volem que hi hagi un consens de ciutat per fer-ho bé i sense presses, que les associacions empresarials i comercials vegin que el POUM que farem és la millor opció. Tenim de temps fins al 2023 per fer-ho possible.

Què cal fer amb l’EMU?

Personalment apostaria perquè l’EMU fos l’empresa que gestioni l’habitatge públic i augmentar la seua transparència, ja que actualment és molt opaca. També pot convertir-se en l’òrgan que gestioni les contractacions municipals, mentre que l’altra opció és deixar-la caure, perquè té un deute molt important i il·legítim.

I amb la Fira i la seua ampliació?

Larrosa menteix més que parla i ell planteja reduir-la, no ampliar-la com assegura. Proposa eliminar la meitat de la superfície, se la vol carregar per vendre els terrenys a les constructores i a canvi només els demana que facin una passarel·la al costat de les vies del tren. És necessari fer un tercer pavelló i demanar a la resta d’administracions una major implicació. La Fira ha de créixer, però no a costa d’operacions irreals com planteja Larrosa.

El Palau de Vidre acull una mesquita. Ha de seguir allà, la comunitat musulmana ha de buscar un altre lloc o la Paeria li ha de cedir un terreny?

L’ajuntament ha de tenir una actitud neutral amb totes les confessions i aquestes han de buscar els recursos necessaris per fer el que vulguin. La comunitat musulmana és prou gran per fer-ho pel seu compte. Nosaltres proposem crear un espai interreligiós on tinguin cabuda totes les confessions per millorar la convivència.

El concurs de la grua i zona blava està frenat per un recurs. Cal seguir amb aquest o remunicipalitzar el servei?

Sí. El servei de la grua, igual que el de la neteja dels edificis o el de jardineria tenen un plec de condicions que no s’aguanten i estan fets perquè guanyi una empresa determinada. S’ha acabat el cortijo, la contractació ha de ser igual per a tothom. La gran majoria de serveis és important que els gestioni l’ajuntament. En alguns la seua licitació té sentit per la despesa que suposen, però els que només són despeses de personal millor municipalitzar-los.

Això no comportaria un augment dels impostos municipals?

Al revés, parlem d’un 18-20% de benefici industrial que repercutiria en més inversió, millorant la qualitat del servei o disminuint el seu cost. El mantra que l’administració ho fa pitjor és mentida. L’objectiu de les empreses és màxim benefici al mínim cost i el de l’administració hauria de ser un servei de qualitat.

Està vostè a favor de la independència?

No crec que sigui beneficiós per a Catalunya un procés d’independència absolut amb una frontera a Fraga, i considero que ningú es pot imaginar el que això suposaria per a Lleida. Una altra cosa és sobirania plena, república i estat federal. M’inclino més per aquesta opció. Però si el procés serveix per arribar a aquesta meta, benvingut sigui. Això no treu que el judici de l’1-O sigui una barbaritat. No obstant, el millor del Comú és que hi ha tant gent independentista com no i ens posem d’acord per poder fer política municipal. Així és com s’hauria de fer política a tots els nivells.

Si són decisius, veu inviable donar suport a Larrosa?

En tot cas, ell s’haurà de plantejar si dóna suport a un govern de canvi i si realment vol fer polítiques d’esquerres, que ho dubto. El PSC ha fet coses bones com l’expansió de la ciutat o cohesionar-la, però el seu projecte està esgotat i ha de descansar. Si és responsable, ha d’ajudar a aquesta transició. Larrosa no serà alcalde, i això ho sap tothom.

Prefereix estar al govern municipal o estar-ne fora?

Això ho ha de decidir l’assemblea i anirà en funció dels resultats. Si som primera força estarem en el govern i si no ho som, però sí decisius, dependrà dels acords. A mi m’agradaria estar treballant mà a mà, però dependrà de molts factors. Però, quin partit té la preparació necessària? Postius coneix el funcionament de la Paeria, però la seua llista no, i Pueyo tampoc. Entrar sense experiència a la Paeria és un treball dur.

Es veu com a alcalde?

Si m’ho preguntessin fa quatre anys no m’ho creuria. No m’agrada estar al capdavant. No és un objectiu personal, però seria una responsabilitat i un honor. Si la ciutadania ho demana, ho faré, però no m’imagino una alcaldia presidencialista, malgrat la llei de règim local.

tracking