SEGRE

URBANISME PATRIMONI

La Paeria 'retallarà' el talús de Gardeny que es va desprendre per millorar-ne l'estabilitat

S’igualarà el nivell del pendent amb la part superior del Turó || L’ajuntament va encarregar un estudi geològic per decidir què fer i es preveu que el projecte surti a licitació en les properes setmanes

El talús que es va desprendre, amb part de la vorera del carrer Cos-Gayón encara tallada, ahir.

El talús que es va desprendre, amb part de la vorera del carrer Cos-Gayón encara tallada, ahir.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament excavarà i retirarà part del talús de Gardeny que es va desprendre el novembre passat per evitar futures esllavissades. Així ho asseguren fonts municipals, que assenyalen que el consistori va encarregar un estudi geològic a una empresa especialitzada per conèixer l’estat del Turó, la seua estabilitat i quines accions es podrien dur a terme. “En un primer moment, quan es va produir el primer despreniment, es va retirar tot el material que no estava ben subjecte o podria caure a la via pública. A més, l’empresa externa va dur a terme assajos sobre el terreny per analitzar la capacitat que tenia el talús d’aguantar amb la inclinació que tenia”, assenyalen fonts municipals. Una vegada fets els assajos, l’empresa va proposar a l’ajuntament dos opcions. D’una banda, hi havia la possibilitat de col·locar una malla de protecció al talús existent “que hauria d’estar subjecta amb uns ancoratges prou profunds i forts per contenir les capes superficials amb més pendent”.

D’altra banda, hi havia l’opció per la qual finalment es va decantar la Paeria, que és excavar i retirar part del talús existent per reduir el pendent “en el qual el terreny sigui estable. Es deixarà el mateix nivell d’inclinació que hi ha a la part superior del Turó de Gardeny, l’estabilitat de la qual és segura i està garantida”, apunten les mateixes fonts. El consistori ha optat per aquesta última opció per qüestions pràctiques. “La segona proposta redueix el manteniment i control posterior que s’hauria de fer al talús, a més de permetre una millor integració paisatgística de l’entorn.” Així mateix, les mateixes fonts informen que el projecte ja està redactat i que sortirà a licitació “en les properes setmanes”.

L’altra opció era instal·lar una malla de protecció amb uns ancoratges, però la Paeria ho ha descartat

Arran del despreniment del mes de novembre, la Paeria va tallar part de la vorera del carrer Cos-Gayón i, ara per ara, la manté tallada per motius de seguretat.

L’ajuntament va dotar una partida per rehabilitar la muralla el 2018

Un altre dels aspectes que més preocupen sobre el Turó de Gardeny i el seu entorn és l’estat en el qual es troba la muralla, concretament, el mur exterior perimetral. El novembre passat, un estudi arquitectònic va alertar que si no s’actuava immediatament, “part de la muralla pot ensorrar-se en qüestió de mesos”. Per això, el mateix estudi assegurava que per garantir-ne l’estabilitat es necessitava “una partida mínima provisional i d’urgència de 49.821 euros” i instal·lar puntals i taulons de contenció. Ja sigui per aquesta iniciativa o pels informes dels mateixos tècnics municipals, la mateixa setmana en què aquest estudi va sortir a la llum la comissió municipal d’Economia va donar llum verda divendres a una partida de 60.000 euros per a una intervenció d’urgència a les muralles de Gardeny.

tracking