SEGRE

El nou accelerador lineal de radioteràpia de l'Arnau reduirà els efectes secundaris

L'aparell ha tingut un cost d'uns dos milions d'euros que ha finançat la Fundació Amancio Ortega

La presentació del nou accelerador lineal de radioteràpia de l'Arnau de Vilanova de Lleida

La presentació del nou accelerador lineal de radioteràpia de l'Arnau de Vilanova de LleidaMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha estrenat el nou accelerador lineal Truebeam, que permet oferir tractaments més precisos i amb menys efectes secundaris que la màquina que hi havia fins ara, que s'ha substituït. El nou sistema permetrà escurçar els passos i el temps necessari per col·locar el pacient, obtenir les imatges i aplicar el tractament. El Servei atén anualment uns 850 pacients i preveu arribar a tractar-ne un miler, de forma progressiva, amb la incorporació d'aquestes noves tècniques. El nou accelerador ha tingut un cost d'uns dos milions d'euros que ha finançat la Fundació Amancio Ortega.

L'Hospital Arnau de Vilanova disposa actualment de dos acceleradors lineals, després que el nou Truebeam hagi substituït el més antic. La nova màquina complementa l'altre accelerador de què disposa actualment el Servei d'Oncologia Radioteràpica, cosa que permet disposar de dues màquines de característiques similars, segons ha explicat el cap de del servei, Moisès Mira. D'aquesta manera, augmentarà la continuïtat del servei i s'escurçaran les esperes dels pacients en cas d'alguna interrupció per avaria o revisió, ja que podran ser tractats indistintament per qualsevol de les dues màquines.

A més, el nou accelerador possibilitarà poder dur a terme tècniques específiques que amb l'altra màquina no es podien efectuar. "Pensem que després de l'estiu podrem disposar de més temps per calibrar la màquina perquè pugui oferir aquestes noves tècniques, que permetran portar a terme tècniques que fins ara no fèiem", ha assenyalat Mira. Així mateix, la nova màquina "té control digital i no analògic", fet que "la fa més fiable davant possibles avaries", segons ha destacat el cap de servei de Protecció Radiològica i Radiofísica, Óscar Ripol.

El nou accelerador és fruit d'una donació de la Fundació Amancio Ortega a la sanitat pública catalana, després del conveni signat el 2017 amb la Generalitat per renovar equips oncològic (acceleradors i mamògrafs), l'import dels quals ascendeix a 47 milions d'euros (dos milions en el cas del nou accelerador de l'Arnau de Vilanova).

El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha destacat que "el mecenatge té una llarga tradició a Catalunya" i suposa "una forma de compromís i de responsabilitat social corporativa per part de les empreses amb la ciutadania". "A Catalunya tenim mecenes de gran importància, que fan grans aportacions econòmiques més enllà de la Fundació Amancio Ortega, però també tenim molta tradició de mecenatge de petites donacions de ciutadans", ha posat en valor el director gerent de l'ICS.

Projecte Radiació +++

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Arnau de Vilanova no només ha millorat, amb la incorporació de tecnologia capdavantera en el tractament contra el càncer, sinó que també ho està fent a través del projecte Radiació +++, de transformació del servei a través de l'art. Es tracta d'una projecte de col·laboració, entre l'hospital lleidatà i el Centra d'Art la Panera, que va néixer el 2017 i en el qual col·laboren una desena d'artistes i que compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

La singularitat de Radiació +++ rau en el fet que el projecte no busca només humanitzar el Servei d'Oncologia Radioteràpica. L'aspecte pioner, atès que l'Arnau de Vilanova és l'únic hospital estatal que desenvolupa un projecte d'aquestes característiques, resideix en la recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals del servei. De forma conjunta, treballen amb l'objectiu comú d'utilitzar l'art per transformar l'espai i millorar l'experiència del conjunt de la comunitat hospitalària, segona han explicat la directora i la co-responsable del Servei d'Educació del Centre d'Art la Panera, Cèlis de Diego i Roser Sanjuan, respectivament.

Fins ara, han participat en el programa Radiació +++ l'artista lleidatana Lara Costafreda, que ha converit un espai gris i sense llum natural en un lloc colorista i alegre; els integrants de Domestic Data Streamers, que han treballat disciplines pictòriques i interactives; la il·lustradora basca Josune Urrutia, que ha impulsat un diccionari il·lustrat sobre el càncer, i el dramaturg Jaime Conde-Salazar. La propera residència anirà a càrrec de Lúa Coderch, que proposarà una intervenció sonora al búnquer per millorar l'experiència del pacient.

tracking