SEGRE

ALCALDABLE A LA PAERIA

Ángeles Ribes: «Estic orgullosa que els carrers estiguin nets de símbols»

Alcaldable a la Paeria per Cs

Ángeles Ribes, en una imatge d'arxiu

Ángeles Ribes, en una imatge d'arxiuSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quarta vegada que encapçala la llista de Ciutadans a la Paeria i ara amb quatre regidors. Se sent pressionada per obtenir com a mínim el mateix resultat?

La pressió sempre hi és i moltes vegades no és tant la que et poses tu, sinó la que et posa tothom. Les circumstàncies del mandat passat en què vam entrar quatre van ser molt especials i és difícil que es repeteixi. Però aquests anys hem tingut temps d’explicar el nostre projecte, què som i el que fem, amb la qual cosa partim d’una molt bona base.

Serà la seua última vegada?

Hi ha Ángeles Ribes per a estona. Vull arribar a ser alcaldessa.

A quants regidors aspira?

Als màxims possibles. Encara que és veritat que l’època de les majories absolutes s’ha acabat per complet i caldrà arribar a acords amb uns i altres. Nosaltres ja hem demostrat que ho podem fer aquest mandat. Serà molt difícil que ningú aconsegueixi l’alcaldia amb majoria absoluta. Així que caldrà ser flexibles i oferir diàleg i convivència. Encara que n’hi haurà alguns als quals no els demanarem mai de la vida que ens acompanyin en el repte de l’alcaldia perquè serà impossible, són projectes completament diferents.

L’any 2015 deien que no volien cadires. Aquesta vegada negociaran ser al govern?

Caldrà esperar el resultat de les eleccions. És molt difícil predir si algú oferirà acords de govern en lloc de governabilitat, que és el que havíem fet l’última legislatura. No m’atreveixo a ser taxativa i afirmar si hi entrarem o no. Les circumstàncies han canviat moltíssim. Tothom haurà d’arribar a acords per poder governar.

Amb alguns partits és difícil que arribin a un acord.

No arribarem a acords de govern ni amb separatistes ni amb populistes. Amb les forces que estiguin dins del marc de l’Estat de dret, el respecte a la Constitució i a l’acatament de les sentències podrem parlar. Una altra cosa és en projectes específics de ciutat. Cadascú ha de saber què votarà i si la CUP decideix votar un projecte de Ciutadans perquè és bo, endavant. I si el projecte de la CUP és excel·lent, tindrà els nostres vots. Acords de govern? Impossible. Jo no puc arribar a cap tipus d’acord amb els que diuen que se saltaran les lleis.

Creu que obtindran rèdit de les seues votacions amb PSC i Partit Popular?

Hi ha hagut grups que han pensat que no es pot votar res dels del bloc del 155 perquè ho diu la seua assemblea. El votant constitucionalista el que vol és que el constitucionalisme governi a la ciutat i, per tant, veu amb bons ulls aquest tipus d’acords.

Han demostrat que poden aplicar el seu programa estant a l’oposició.

Hem demostrat que, sense estar al govern, es poden arribar a acords per aplicar mesures del programa del 2015, que pràcticament l’hem complert, i que podem fer projectes en benefici de tota la ciutat. Els veïns agraeixen que no hagis anat a buscar la teua butaqueta i el teu petit càrrec sinó que t’aprovin projectes que són per a tothom, encara que estiguis a l’oposició. En un ajuntament amb set forces, des de l’oposició es pot fer molta feina. Podíem ser oposició de demolició o constructiva, i vam pensar ser la segona, encara que de vegades et comporta un desgast perquè has d’escoltar coses com per exemple que has estat una crossa.

De quina qüestió que Ciutadans hagi aconseguit se sent més orgullosa?

Sense cap mena de dubte, que l’espai i les administracions públiques estiguin nets. I més, veient el que passa en altres ciutats on els mateixos veïns s’enfronten traient i posant llaços. Aquí són els serveis de l’ajuntament els que deixen l’espai neutre. Les imposicions ideològiques en els espais públics són nefastes i nosaltres hem aconseguit que aquesta ciutat sigui un exemple. Evites la confrontació entre veïns i em sembla molt irresponsable que les formacions polítiques atiïn que només hi hagi una mostra d’ideologia política als carrers pressionant i imposant-la.

Cal aprovar el nou POUM o començar-ne un de nou?

Em semblaria absurd començar-ne un de nou. El POUM ha tingut dos problemes: que tot s’ha retardat i les dates entre les dos eleccions han estat endiablades. No pots deixar a la següent corporació una cosa que ha estat molt discutida, per això ens vam abstenir. També falten informes d’altres administracions. Crec que el POUM es pot millorar molt i dependrà de la correlació de forces de la pròxima Paeria. S’ha de partir d’aquest projecte i millorar-lo amb moltes aportacions.

Què s’ha de fer amb l’EMU?

Arrossega un deute enorme, però gestiona el parc d’habitatge social de l’ajuntament i en el seu moment va gestionar totes les obres. Quan donava dividends, ningú la qüestionava. A l’EMU li ha passat el que li va passar a qualsevol empresa de la construcció quan va arribar la crisi: que ho va passar fatal. Però si no fos per l’EMU, famílies que estan pagant 10, 20 o 30 euros de lloguer, no podrien fer-ho. Aposto per salvar l’EMU. Desmantellar-la no implica que s’acabi el deute. La fórmula d’empresa municipal continua funcionant i serveix perquè la Paeria no absorbeixi tot el deute. Si ho féssim, la gent que està demanant que es desmantelli criticaria l’altíssim deute que desbordaria de lluny el 110 per cent i tot serien plors.

Defensa donar un termini al col·lectiu musulmà perquè construeixi la mesquita?

Com qualsevol altra confessió, han de buscar ells un espai que compleixi amb els requisits d’un centre de culte i finançar-lo ells. És veritat que se’ls lloga un pavelló i a Fira de Lleida els va bé cobrar el lloguer, però no pots tenir la gent en aquestes condicions. Per ells, pels veïns i per tothom. L’adequat seria asseure’s i dir-los que han de buscar-se un espai. I estic segura que el trobarien.

Prefereix el pla de l’estació o Torre Salses?

No són incompatibles. Un mite d’aquest mandat ha estat comparar un projecte de mitjanes superfícies amb un pla que inclouria un centre comercial que mai hem tingut perquè la Generalitat no ho ha permès. En el seu moment va posar una frontera arbitrària amb Aragó i ens va privar de tenir un centre comercial que atragués la massa de compradors de Fraga, Barbastre o Montsó. Això ens ha perjudicat molt. El gran problema és que, de tant embolicar la troca, a veure si no trobarem cap operador que vulgui venir a Lleida.

I les Basses tampoc arranquen.

Tard o d’hora la Generalitat deixarà de posar pals a les rodes a tots els projectes i elaborarà el pla director de càmpings. Crec que s’hauria de dedicar una part a lleure familiar amb càmping i barbacoes, però li veig també un gran potencial com a zona de lleure nocturn i festivals de música. Seria un espai fabulós. El problema és la mobilitat, però amb autobusos llançadora i fent una zona d’acampada dins del recinte, seria ideal per a festivals.

Per què s’ha de votar Ciutadans?

Perquè la ciutat continuï mantenint-se dins de les normes de convivència, de l’Estat de dret i de la Constitució i que el separatisme no governi. Hem demostrat que hem estat un dic de contenció en aquest sentit i som els únics que podem garantir que ho continuarem fent durant els propers quatre anys. Així que advoco pel vot útil a Ciutadans, per la convivència, el respecte i la llibertat.

tracking