SEGRE

HABITATGE NORMATIU

La Generalitat aprova el decret per limitar el preu del lloguer

El cost no podrà superar el 10 per cent de l’índex de referència a les zones amb falta d’habitatge assequible || Els pisos ja llogats no es veuran afectats per la mesura

Un edifici de la capital amb diversos habitatges de lloguer.

Un edifici de la capital amb diversos habitatges de lloguer.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir el decret llei que permet limitar el preu dels lloguers als barris amb manca d’habitatge assequible, una regulació que han pactat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana una vegada superades les diferències entre els dos socis de govern per l’abast d’aquesta normativa. La consellera de Justícia, Ester Capella, i el de Territori, Damià Calvet, van assenyalar que el decret llei, partint del Codi Civil català i que haurà de ser validat pel Parlament en un termini màxim de trenta dies, donarà peu a fixar límits al preu dels lloguers en determinades zones considerades “tenses”, on no podran superar el 10 per cent de l’índex de referència. El departament de Territori serà l’encarregat de delimitar les zones i tindrà com a objectiu “limitar l’increment dels preus en zones de forta demanda acreditada”. En el cas dels habitatges que comptin amb elements no previstos a l’índex de referència de preus del lloguer, com disposar de vistes excepcionals o zones comunitàries amb piscina o jardins, la norma permet un increment addicional del preu del lloguer del 5 per cent, que haurà de quedar degudament justificat al contracte.

Segons aquesta nova normativa, els pisos que ja estan llogats podran seguir amb el preu anterior a l’entrada en vigor del decret llei, tant els contractes presents com els futurs. En el cas que el propietari cobri un lloguer superior a la limitació establerta, el Govern tindrà el dret de recuperar la diferència del preu per via judicial, encara que està previst impulsar mesures de mediació per resoldre les diferències que puguin sorgir entre les dos parts.

El decret va ser aprovat ahir i haurà de validar-lo el Parlament en un termini màxim de trenta dies

Aquest decret llei ve després que bona part del sector immobiliari qualifiqués la mesura de “populista” i que només servirà “per marcar diferències amb la normativa que hi ha a l’Estat”. Fa dos setmanes el Parlament de Catalunya va aprovar una moció en la qual instava a regular el preu dels lloguers.

La PAH veu bé la regulació però considera que és “electoralista” La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va celebrar ahir l’anunci de la Generalitat de limitar els preus del lloguer però amb reserves, ja que consideren “sorprenent que el Govern anunciï aquesta regulació quan falten pocs dies per a les eleccions municipals”. No obstant, la plataforma es va congratular que “cada vegada més partits assumeixin les reivindicacions dels col·lectius socials i que compten amb un ampli suport social com la regulació dels preus del lloguer”. L’entitat va anunciar que revisarà a fons la normativa, però va demanar efectivitat a l’hora d’aplicar aquest decret llei “després de les eleccions municipals”. També va considerar “inacceptable” que només els agents que es lucrin de la necessitat d’un habitatge hagin pogut llegir el decret a fons.

tracking