SEGRE

SUCCESSOS JUSTÍCIA

L'Estat indemnitza la primera de les víctimes de l'apunyalador neonazi

L’Estat ha indemnitzat amb 17.892 euros Aurang Zeb, una de les víctimes d’Alejandro Ruiz, l’apunyalador neonazi que el 2014 va sembrar el pànic als carrers de Lleida. Condemnat a 33 anys d’internament en un penal, s’ha declarat insolvent i només ha indemnitzat Zeb amb 778 euros dels 194.000 euros que li ha de pagar.

Alejandro Ruiz Vidal durant el judici que es va celebrar a l’Audiència de Lleida el 2017.

Alejandro Ruiz Vidal durant el judici que es va celebrar a l’Audiència de Lleida el 2017.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri d’Hisenda ha atorgat un ajut per invalidesa permanent de 17.892 euros a Aurang Zeb, una de les cinc víctimes de Alejandro Ruiz Vidal, l’apunyalador neonazi que el setembre del 2014 va atacar amb un ganivet cinc persones, quatre d’origen estranger, al centre de Lleida i per la qual cosa va ser condemnat a trenta-tres anys d’internament en un penal psiquiàtric. Aurang Zeb és l’home d’origen pakistanès al qual va deixar clavat el ganivet a l’esquena quan estava assegut en un banc al costat d’un banc del parc de les Vies. La ferida va deixar a la víctima una discapacitat del 49% a l’afectar-li la medul·la i li van atorgar la incapacitat total. L’Audiència va fixar que el condemnat l’havia d’indemnitzar amb 194.000 euros però Alejandro Ruiz es va declarar insolvent i només consta un pagament de 778,67 euros. Per aquesta raó, Aurang Zeb, representat per l’advocat Enric Rubio, va sol·licitar al ministeri d’Hisenda una ajuda que pogués correspondre-li com a víctima directa d’un delicte violent o contra la llibertat sexual. L’Estat resol que “és procedent el reconeixement d’una ajuda definitiva per invalidesa permanent per import de 17.892,34 euros”. Val a recordar que la víctima va estar més d’un mes ingressada a l’hospital (32 dies) i 357 dies impedit, té la síndrome de cua de cavall, dolor neuropàtic i necessita assistència d’una altra persona.

Altres de les víctimes de l’apunyalador, representades pel lletrat Xavier Prats, també han sol·licitat ajuts a l’Estat davant l’impagament de la indemnització per part del condemnat, al qual l’Audiència de Lleida va imposar una indemnització total de 292.223 euros i inclou el fill de set anys d’una d’elles, que va presenciar l’agressió i va haver d’anar a teràpia. Els afectats li van reclamar indemnitzacions que sumaven prop de 500.000 euros. Aurang Zeb va ser l’última persona que va atacar. Al judici va explicar, sobre el ganivet, que “va intentar treure’l però no va poder. Se’n va anar corrent”. Tots ells van explicar que els atacs van ser sorprenents, per ser d’origen estranger (només un era de nacionalitat espanyola).

El beneficiari és l’home a qui va deixar un ganivet clavat i al qual van atorgar la incapacitat total

El jove de Logronyo, que estudiava quart de Medicina a la Universitat de Lleida, va ser condemnat amb trenta-tres anys d’internament en un penal psiquiàtric per cinc delictes d’assassinat en grau de temptativa i un d’incendi. Ruiz Vidal es va deslliurar d’aquesta forma de quaranta-vuit anys de reclusió (la Fiscalia en demanava vuitanta-un) perquè el tribunal va aplicar l’eximent incomplet d’alienació mental. Concretament, li va imposar sis anys per cada atac i tres per l’incendi de l’apartament que tenia llogat a Rovira Roure. La resolució va donar per provat que el 22 de setembre del 2014, mogut per un “ànim homicida”, va sortir del seu pis de l’avinguda i durant quinze minuts va atacar cinc persones, quatre d’elles d’origen estranger. La sentència va assenyalar que en tres dels casos hi havia risc vital si no haguessin rebut assistència mèdica, i que no hi havia dubte que l’objectiu era fer mal per l’ús d’un ganivet i per atacar zones vitals.

Pànic ciutadà durant les 27 hores que va estar desaparegut Des que Alejandro Ruiz va perpetrar els atacs, cap a les 17.00 hores del dilluns 22 de setembre del 2017, fins que va ser arrestat per una patrulla de la Guàrdia Urbana quan va tornar a casa, cap a les 20.00 hores del dimarts 23, la ciutat de Lleida va viure en un estat de xoc. Van ser 27 hores en les quals es va multiplicar la presència policial als carrers davant la por que es produissin nous atacs i van circular infinitat de rumors. Molts pares van acompanyar els fills al col·legi. L’apunyalador no es va refugiar a Lleida. Se’n va anar caminant i va fugir fins a Balaguer. L’endemà va agafar un taxi i va tornar a Lleida, on va ser arrestat.

Alejandro Ruiz Vidal durant el judici que es va celebrar a l’Audiència de Lleida el 2017.

Alejandro Ruiz Vidal durant el judici que es va celebrar a l’Audiència de Lleida el 2017.SEGRE

tracking